Volledig scherm
De kleine watersalamander komt ook in vijvers voor. © Jan Bengevoord

Lenteweer: salamanders ontwaken uit winterslaap

NatuurLenteweer in februari. Tijd voor padden, kikkers en salamanders om te ontwaken uit de winterslaap. Salamanders zijn er altijd het vroegst bij, de eersten zijn alweer gezien in Twente.

Wat doe je als pad of salamander als in februari de temperaturen flink oplopen. Opstaan of je nog een keer omdraaien? Goed verstopt brengen ze de winter door, onder een stapel stenen of hout, in een holletje of lekker warm onder een dik pak bladeren in het bos. Klopt het weerbericht wel of komt er nog zo’n Siberische koudegolf zoals vorig voorjaar? Enkelen kunnen de verleiding niet weerstaan en zijn al op weg naar poelen, vijvers en sloten om te paren en voor nageslacht te zorgen.

Kleine watersalamander is de eerste

Zoals ieder jaar zijn het vooral de kleine watersalamanders die het eerst opstaan en op pad gaan. In Hengelo en Vriezenveen, waar werkgroepen de diertjes helpen om veilig gevaarlijke wegen over te steken, zijn ze deze week al gezien. De allereersten gingen al in januari op pad, maar dat waren er maar een handjevol. De komende weken zal het veel drukker zijn, vooral als er ‘s nachts ook wat regen valt. Ook voor de bruine kikker en gewone pad is de periode van eind februari tot eind maart favoriet maand om op reis te gaan. Langslapers komen pas in april in actie.

De kleine watersalamander is in Oost-Nederland algemeen. Op geschikte plekken komen ze ook in vijvers in dorpen en steden in Twente en de Achterhoek voor. Ze zoeken dan het liefst wat begroeide vijvers op zonder vis, want vissen eten de eitjes en kleine salamandertjes op. En rond een vijver moeten voldoende planten en struikjes aanwezig om later in het jaar ook op het land voedsel te vinden en veilig weg te kruipen als de winter in aantocht is. Zoals de naam al zegt zijn ze klein, minder dan 10 centimeter. De in Nederland veel zeldzamere kamsalamander, waarvoor in de regio een flink aantal poelen zijn aangelegd, is een flinke slag groter.

Volledig scherm
Een jonge kleine watersalamander. © Jan Bengevoord