Volledig scherm
PREMIUM
Volwassen kerkuil. © Johan Drop

Rijk muizenjaar zorgt voor veel uilskuikens in Twente en de Achterhoek

natuurEr zijn dit jaar veel uiltjes grootgebracht. Door een rijkelijk gedekte dis van muizen beleefden vooral kerkuilen, steenuilen en bosuilen een geboortegolfje.

Het is een opmerkelijk fenomeen dat nog niet volledig is opgehelderd: de muizencyclus. Om de drie tot vier jaar pieken de veldmuizen met hun voorplanting. Dan wemelt het van de muizen in vooral graslanden. In open weidegebieden, zoals Friesland, is er soms sprake van ware muizenplagen, zoals in 2014 en 2015. In het besloten en gevarieerde landschap van Twente en de Achterhoek is de muizencyclus ook waar te nemen, maar de pieken en dalen zijn minder extreem. En de lokale verschillen kunnen groot zijn, zonder dat daarvoor meteen redenen zijn aan te wijzen.

  1. Bloemrijke akkerranden in Twente zijn een veilig ‘thuis’ voor insecten en vogels
    PREMIUM

    Bloemrijke akkerran­den in Twente zijn een veilig ‘thuis’ voor insecten en vogels

    Hier en daar zijn bloemrijke randen langs akkers ingezaaid. Insecten en vogels profiteren, ook in de herfst en wintermaanden. Akkerranden met bloem- en zadenrijke kruiden blijken in het boerenlandschap van Twente en de Achterhoek van groot belang voor vogels en insecten. Hier vinden vooral vlinders, hommels en bijen maar ook andere insecten een leefgebied, afhankelijk van de omvang van de stroken en de soorten planten die zijn gezaaid.