Spechtinktzwam lijkt echt op een specht

natuurVoor sommigen is de spechtinktzwam een van de mooiste paddenstoelen die we in Twente en de Achterhoek kunnen zien. De soort is zeldzaam, en soms tot in december waar te nemen.

Er zijn dit najaar maar een handjevol waarnemingen van de spechtinktzwam. Inktzwammen zijn er in talloze soorten en maten, maar dit familielid is wel erg fraai. Formaat ‘gewone’ inktzwam, niks bijzonders. Maar dan de bijzondere tekening op de hoed, die lijkt wel bezet met een verenpak. En ja, dit patroon lijkt sterk op dat van de grote bonte specht. Goeie naam dus, spechtinktzwam.

Dit jaar maar heel weinig

Jaarlijks worden spechtinktzwammen wel ergens in Twente gezien, in de Achterhoek zelden. Ze zijn zo bijzonder dat waarnemers de vindplaats geheimhouden om plukken of vertrappen te voorkomen. Ze komen voor in loofbos met een rijke humuslaag op de bosbodem. In sommige jaren komen op zo’n ze met veel tegelijk te voorschijn. Dit jaar was het minimaal, zoals ook veel andere soorten paddenstoelen. Waarschijnlijk als gevolg van de extreme droogte.

Naast Twente worden spechtinktzwammen nog gezien in loofbossen op de Veluwe en enkele bosgebieden verspreid over het land. Na de eerste nachtvorsten zullen de laatste exemplaren snel verdwijnen. Vandaar nog een foto van deze prachtige paddenstoelen, als afscheid van de herfst.

Volledig scherm
Zeldzame spechtinktzwammen in een bos bij Enschede. © Wim Hendriks