Volledig scherm
PREMIUM
Watersnippen bij de Oelemars in Losser. Foto Rinus Baayens © J Bengevoord

Toekomst van de watersnip is in Twente en de Achterhoek onzeker

NATUURDe toekomst van de watersnip als broedvogel is in Twente en de Achterhoek onzeker. Lage grondwaterstanden en periodes met aanhoudende droogte doen de laatste snippen de das om.

In het voorjaar en de vroege zomer klonk in het verleden op tal van plaatsen in Twente en de Achterhoek een merkwaardig zacht, maar aanhoudend ‘mekkerend’ of ‘ronkend’ geluid boven zompige graslandjes, vennen en venen. Dit geluid maakt de watersnip niet met z’n snavel, maar door de staartpennen snel te laten trillen tijdens baltsvluchten boven het broedgebied. Eenmaal op dreef kan de watersnip dit geluid in de broedtijd eindeloos herhalen, vooral op zwoele avonden na zonsondergang, de uren voor zonsopgang of overdag op donkere, bewolkte dagen. 

  1. Bloemrijke akkerranden in Twente zijn een veilig ‘thuis’ voor insecten en vogels
    PREMIUM

    Bloemrijke akkerran­den in Twente zijn een veilig ‘thuis’ voor insecten en vogels

    Hier en daar zijn bloemrijke randen langs akkers ingezaaid. Insecten en vogels profiteren, ook in de herfst en wintermaanden. Akkerranden met bloem- en zadenrijke kruiden blijken in het boerenlandschap van Twente en de Achterhoek van groot belang voor vogels en insecten. Hier vinden vooral vlinders, hommels en bijen maar ook andere insecten een leefgebied, afhankelijk van de omvang van de stroken en de soorten planten die zijn gezaaid.