Volledig scherm
PREMIUM
Havik in vlucht. © Albert Meek

Volksverhuizing komt op gang: miljoenen vogels komen of vertrekken uit Twente

NATUURVoor veel vogels is het langzamerhand tijd om te vertrekken naar het warme zuiden. Andere vogels blijven of arriveren in Oost-Nederland. Iedere vogel zoekt z’n eigen manier om de winter door te komen.

Plotseling staan er tweehonderd ooievaars in een weiland bij Losser, maken kortstondig jacht op mollen en muizen om dan net zo plotseling weer te verdwijnen. Of er landt een groepje zwarte ooievaars bij het Kristalbad in Enschede. Vooral op zonnige, windstille dagen vliegen er visarenden over, met hoog in de lucht groepjes wespendieven, buizerds of een cirkelende havik. Boven weilanden en akkers dwarrelen zwaluwen in wanordelijke groepjes, immer op zoek naar muggen en andere insecten. Ook in de duisternis van de nacht is het druk in het luchtruim boven Twente en de Achterhoek. Allerlei roepjes van vogels op doorreis verbreken de stilte.

  1. Bloemrijke akkerranden in Twente zijn een veilig ‘thuis’ voor insecten en vogels
    PREMIUM

    Bloemrijke akkerran­den in Twente zijn een veilig ‘thuis’ voor insecten en vogels

    Hier en daar zijn bloemrijke randen langs akkers ingezaaid. Insecten en vogels profiteren, ook in de herfst en wintermaanden. Akkerranden met bloem- en zadenrijke kruiden blijken in het boerenlandschap van Twente en de Achterhoek van groot belang voor vogels en insecten. Hier vinden vooral vlinders, hommels en bijen maar ook andere insecten een leefgebied, afhankelijk van de omvang van de stroken en de soorten planten die zijn gezaaid.