Volledig scherm
Dani de Wit met Teun Koopmeiners © BSR Agency
3
EINDE
0
  • Pantelis Hatzidiakos 45'+2'
  • Dani de Wit 54'
  • Myron Boadu 78'

AZ blijft in spoor Ajax na winst op Twente

AZ is twee punten uitgelopen op PSV en blijft in het spoor van Ajax na de overwinning op FC Twente zaterdagavond (3-0). Na een vroege rode kaart van Twente-doelman Drommel had AZ geen kind meer aan Twente.

Door Nik Kok

Weer speelde AZ het grootste gedeelte van de wedstrijd met elf tegen tien. Vorige week kreeg het in Eindhoven nog te maken met de rode kaart van PSV-middenvelder Ryan Thomas. Zaterdagavond zag het al vroeg in de wedstrijd dat Twente-doelman Joël Drommel een rode kaart kreeg van scheidsrechter Danny Makkelie toen hij op rigoureuze wijze, AZ-spits Myron Boadu de doorgang belette op weg naar het doel. Scheidsrechter Danny Makkelie twijfelde geen moment en stuurde Drommel naar de kant.

Volledig scherm
Het moment van de rode kaart voor Joël Drommel. © BSR Agency

AZ was toen al veel beter dan FC Twente en na de rode kaart van Drommel werd het overwicht van de Alkmaarders nog groter. FC Twente kon de bal nauwelijks in de ploeg houden. Ook als gevolg van de ijverige balheroveringen van de opponent die bijna de hele wedstrijd energiek speelde. Ook al staat er donderdag dan weer een belangrijke Europa Leaguewedstrijd in het verre Kazachstan op het programma. Vandaar ook dat er geen enkel risico werd genomen met Jonas Svensson. De Noor haakte in de warming-up af en de Japanner Yukinari Sugawara speelde in zijn plaats. 

Bekijk hier de samenvatting van AZ - FC Twente (Premium)https://www.ad.nl/voetbalsamenvattingen/samenvatting-az-fc-twente~aca37409/

Tandem Idrissi-Wijndal

Grote kansen kreeg AZ in de eerste helft vooralsnog niet maar de ploeg van trainer Arne Slot was telkens gevaarlijk vanaf met name de linkervleugel waar Oussama Idrissi het op de heupen had. Owen Wijndal profiteerde er twee keer bijna van. De linksback, ook zal bezig aan zo’n ijzersterk seizoen trof één keer de lat en één keer de paal in de eerste helft met een inzet.

Volledig scherm
Pantelis Hatzidiakos scoort, met twee nieuwe voortanden. © BSR Agency

Verdediger Pantelis Hatzidiakos had meer geluk in de afronding. Zijn rake afstandsschot betekende de openingstreffer voor de eenzijdige wedstrijd: 1-0. Mét zijn nieuwe tanden. De Griekse international was er vorige week tegen PSV nog twee verloren na een duel met landgenoot Kostas Mitroglou. Sinds woensdag is hij weer in het bezit van een nieuw paar voortanden. 

Mijlpalen

AZ liep in de tweede helft nog maar summier uit en verzuimde een monsterscore op het bord te zetten. Dani de Wit kon scoren na matig keeperswerk van tweede keeper Jorn Brondeel. Na een fraaie aanval pikte ook Myron Boadu zijn doelpuntje nog mee. Met zijn tiende eredivisietreffer bereikte de aanvaller een mijlpaal: hij is de jongste spits van AZ ooit met tien goals.

Ook voor de defensie viel wat te vieren. Nog nooit lukte het AZ om in de eerste twaalf competitiewedstrijd acht keer 'de nul’ te houden. Alleen tegen Heerenveen, Sparta, Willem II en Vitesse moest Marco Bizot dit seizoen minimaal een tegengoal incasseren. Zo kende AZ met de 3-0 zege een rimpelloze avond tegen tien man van FC Twente.