Volledig scherm
Bas Nijhuis © BSR Agency

Bas Nijhuis komt met eigen YouTube-show: De Rijdende Scheidsrechter

ENSCHEDE - Bas Nijhuis begint vanaf maandag met een eigen YouTube-programma: De Rijdende Scheidsrechter. De arbiter uit Enschede wordt wekelijks geïnterviewd door journalist Eddy van der Ley en geeft in het programma commentaar op zijn eigen beslissingen en andere zaken in de wereld van de scheidsrechters.

In de eerste aflevering gaat Nijhuis onder meer in op de overtreding van Beugelsdijk op Seuntjens. De verdediger van ADO Den Haag kwam weg met een gele kaart. ,,Dat had natuurlijk rood moeten zijn”, vertelt Nijhuis. ,,In het veld kan ik me goed voorstellen dat je denkt dat het geel is, maar als ik de VAR was dan had ik Björn Kuipers geroepen om de rode kaart te geven.” Nijhuis is in het algemeen zeer tevreden met de videoscheidsrechter ‘maar de missers moeten we er uit halen.’

De Tukker vertelde ook over zijn rentree in de eredivisie. De arbiter was lange tijd uitgeschakeld vanwege een blessure en kreeg dit weekend de derby Heerenveen - Groningen voor zijn kiezen. Daar legde hij het spel even stil vanwege het vuurwerk dat werd gegooid. ,,Ik heb duidelijk aangegeven dat het niet kan. Je kinderen zullen er maar zitten. Het is hartstikke gevaarlijk. Ik laat normaal veel gaan, maar dit kon ik absoluut niet laten gaan.”

Bekijk hieronder de eerste aflevering van de Rijdende Scheidsrechter:

Quote

Zo kennen ze mij ook wel bij de KNVB. Als iemand die vaak in de media opduikt.

Bas Nijhuis

Vanuit het Zwitserse Genève waar Nijhuis een scheidsrechterbijeenkomst van de UEFA over de VAR bijwoont spreekt de scheidsrechter dolenthousiast over zijn nieuwe YouTubekanaal. ,,Slim gevonden toch? Ik kreeg zóveel vragen van mensen over spelregels en spelsituaties. Op social media. Vooral tijdens het WK toen de VAR nog betrekkelijk nieuw was. Van: ‘Waarom heb je dat toen zo gedaan Bas?’ Daar wilde ik wat mee doen. Op een luchtige manier vooral. Met af en toe wat anekdotes. Precies zoals mensen dat van mij kennen.” De arbiter vond het nu het juiste moment, nu hij na zijn blessure met Heerenveen-Groningen weer zijn eerste wedstrijd mocht fluiten.

Nijhuis denkt niet dat de KNVB of collega’s problemen zullen hebben met zijn nieuwe initiatief. ,,Ik doe het voor de arbitrage. Ik spreek positief en zal geen collega’s afzeiken. Ik zal geen mensen beschadigen. Zo ben ik helemaal niet. Ik betrek het dan ook vooral op mezelf. Maar uiteraard zullen er ook andere wedstrijden voorbij komen. Komende week is er weer veel internationaal voetbal. Daar zullen we het wel over gaan hebben. En ja, een fout is een fout. Dan benoem ik dan wel. Op een eerlijke manier. Daar loop ik niet voor weg. Zo kennen ze mij ook wel bij de KNVB. Als iemand die vaak in de media opduikt. Ik ben daar gewoon hartstikke open in. Omdat ik vind dat mensen een goed uitleg horen te krijgen. En vaak is het ook zo dat de spelregels nauwelijks bekend zijn.”

Nu al krijgt Nijhuis goede reacties op zijn eerste filmpje. ,,Dan zeggen mensen dat Andy van der Meyde moet oppassen. Hij maakt ook filmpjes in de auto. Maar Andy doet dat op zijn eigen, leuke manier. Dit is weer wat anders.”