Dit is waarom arbiter Nijhuis een penalty aan Fortuna Sittard gaf tegen Feyenoord

Waarom gaf Bas Nijhuis zaterdagavond een penalty aan Fortuna Sittard? Om een antwoord op die vraag te geven, heeft de KNVB in het VAR-moment van de week weer inzicht gegeven in de communicatie tussen Nijhuis en video-arbiter Sander van der Eijk.

Nijhuis gaf in het eredivisieduel tussen Feyenoord en Fortuna Sittard (2-1) twee penalty's. Eentje aan Feyenoord na een duw in de rug van Róbert Bozeník en eentje aan Fortuna Sittard nadat Justin Bijlow het hoofd van Felix Passlack raakte. Beide beslissingen werden ter discussie gesteld, maar bij in elk geval het laatste moment hoopt de KNVB de onduidelijkheid weg te nemen met het delen van de beelden. 

Bekijk hier de samenvatting van Feyenoord - Fortuna Sittard (Premium).

Feyenoord-coach Dick Advocaat vond de penalty die zijn ploeg kreeg niet terecht. Zijn collega Sjors Ultee van Fortuna was het daarmee eens. Advocaat vond de strafschop van Fortuna ‘ook apart, maar iets meer in de richting’, net als Ultee.

Nijhuis, die de penalty van Fortuna terecht vond, zegt de irritatie te begrijpen. ,,Ik vraag me af of dit iets voor de VAR is. Daar moeten we zeker over gaan praten deze week in Zeist. Maar ik word geroepen, ik zie de beelden en ik geef een penalty.’’

Luister hieronder naar de AD Voetbalpodcast, mede over de VAR.

Bas Nijhuis heeft de VAR geraadpleegd en geeft een penalty aan Fortuna Sittard.
Volledig scherm
Bas Nijhuis heeft de VAR geraadpleegd en geeft een penalty aan Fortuna Sittard. © Pim Ras Fotografie
  1. Podcast | Terugblik EK’88: ‘Iedereen had zo’n hartgrondige hekel aan Duitsers’

    Podcast | Terugblik EK’88: ‘Iedereen had zo’n hartgrondi­ge hekel aan Duitsers’

    In deze aflevering van de AD Voetbal podcast blikken Sjoerd Mossou, Peter van Duyl en Mikos Gouka aan de hand van Hidde van Warmerdam terug op het EK voetbal van 1988. Het EK dat gewonnen werd, maar waarin de wedstrijd tegen West-Duitsland het allerbelangrijkste was. Over het sentiment toen, in Nederland. De tijd voor massale shirtverkoop, voor getrainde perspraatjes en voor politieke correctheid naar je tegenstander toe.