Lindon Selahi snoept de bal af van Mitchell van Bergen.
Volledig scherm
Lindon Selahi snoept de bal af van Mitchell van Bergen. © ANP Sport
2
EINDE
3
  • Haris Vuckic 65'
  • Lindon Selahi 72'
  • Hicham Faik 4'
  • Chidera Ejuke 48'
  • Joey Veerman 55'

FC Twente is weer terug bij af na zwak optreden tegen SC Heerenveen

ENSCHEDE – Bijna alles wat er zaterdagavond mis kon gaan voor FC Twente, dat ging ook mis. De ploeg van Gonzalo Garcia ging op eigen veld terecht onderuit tegen SC Heerenveen met 3-2. Alsof dat nog niet pijnlijk genoeg was, zagen de Enschedeërs dat alle concurrenten onderin punten pakten. De ploeg is na een opleving weer terug bij af.

De supporters in de Grolsch Veste werden tijdens de opkomst van de spelers nog getrakteerd op een prachtige actie van VAK-P. Op een metersgroot doek viel de oude textielstad Enschede te zien, maar ook de moderne Grolsch Veste. Boodschap van de actie: in alle tijden staan wij achter de club. Met die mededeling begon het duel voortvarend, maar dat was vooral in Fries voordeel.

Fout Drommel

FC Twente kreeg via Noa Lang al na achttien seconden de eerste mooie kans, maar aan de andere kant schoot Joey Veerman net naast. Toch kon FC Twente een snelle tegentreffer niet voorkomen. Alen Halilovic probeerde het met een zwabberbal van afstand. Joël Drommel verkeek zich op die inzet en keerde slecht, waardoor Hicham Faik de rebound eenvoudig kon afmaken. Een totaal onnodige achterstand voor de Enschedeërs. Via de snelheid van Menig en Lang probeerde FC Twente ondanks die snelle achterstand voor gevaar te zorgen, maar daar slaagde het amper in. De beste kans was zelfs voor Calvin Verdonk, die Filip Bednarek in de korte hoek probeerde te verrassen.

Fouten in de opbouw

Drommel redde later in de tweede helft wel knap op een kopbal van Ibrahim Dresevic uit een hoekschop. Die corner gaf FC Twente eenvoudig weg toen het tijdens het opbouwen misging bij Peet Bijen. De Tukkers probeerden telkens vanaf Drommel aan de opbouw te beginnen, maar daar slaagde de ploeg telkens niet in. Sterker nog: het leidde gevaar van Heerenveen in. Chidera Ejuke moest de gasten tien minuten voor rust op 2-0 zetten, maar Drommel keerde knap.

Dramatisch begin tweede helft

Op de valreep van de eerste helft kreeg FC Twente via Lindon Selahi nog een grote kans om – hoewel onterecht – op gelijke hoogte te komen, maar de middenvelder schoot rakelings naast. Dat bleek een dure misser, want Heerenveen kwam via Ejuke drie minuten na rust op 2-0. De Nigeriaan speelde zich kinderlijk eenvoudig vrij tussen Peet Bijen en Julio Pleguezuelo en schoot goed binnen. Het toch al broze vertrouwen bij de thuisploeg brak toen finaal, want vanaf dat moment ging werkelijk alles mis bij de thuisploeg. Pleguezuelo ging opnieuw in de fout, Selahi corrigeerde niet met een overtreding en Veerman schoot vanuit de rebound goed de 3-0 binnen. Er stond toen nog geen uur op de klok. De middenvelder miste zelfs nog een open kans op 4-0.

Opleving

FC Twente werd na een ruim uur spelen in het zadel geholpen, toen Bijen in het strafschopgebied naar de grond werd geduwd. Arbiter Joey Kooij legde de bal op de stip en die werd door Haris Vuckic raak geschoten. Die plotselinge treffer zorgde voor een behoorlijke opleving in het stadion en bracht FC Twente zelfs terug tot 3-2. Selahi zette zelf een combinatie met Queensy Menig op en eerstgenoemde rondde bekwaam af.

Slotfase

Bij Heerenveen sloeg door die plotselinge kanteling de onzekerheid wat toe en FC Twente rook bloed, maar de thuisploeg bleef te slordig en te traag spelen om echt een slotoffensief in te zetten. Verder dan een goede kans van Verdonk kwam FC Twente niet. De gasten konden zich goed hergroeperen en trokken de zege zo terecht over de streep. FC Twente is door de nederlaag weer helemaal terug in de problemen.

FC Twente – SC Heerenveen 2-3 (0-1).
4. Faik 0-1, 48. Ejuke 0-2, 55. Veerman 0-3, 65. Vuckic 1-3 (strafschop), 72. Selahi 2-3,

FC Twente: Drommel, Troupee, Bijen, Pleguezuelo, Verdonk, Busquets (66. Zekhnini), Selahi, Aburjania, Menig, Vuckic, Lang.

SC Heerenveen: Bednarek, Van Rhijn, Dresevic, Botman, Floranus, Veerman (74. Akujobi), Faik, Kongolo, Halilovic (78. Odgaard), Ejuke (89. Hoegh), Van Bergen.

Scheidsrechter: Kooij
Geel: Bednarek (SC Heerenveen)

FC Twente - sc Heerenveen.
Volledig scherm
FC Twente - sc Heerenveen. © AD