Volledig scherm
© ANP Sport
1
EINDE
0
  • Jay-Roy Grot 70'

FC Twente laat het weer totaal onnodig liggen en verliest bij Vitesse

ARNHEM – FC Twente was zaterdagavond ruim een uur gelijkwaardig aan Vitesse. Na rust waren de Tukkers zelfs lange tijd de sterkere ploeg, maar zoals vaker dit seizoen was dat niet genoeg. FC Twente verloor met 1-0 door een treffer van Jay-Roy Grot. Een treffer waar nog lang over nagepraat zal worden.

FC Twente trad in Arnhem aan met dezelfde elf als in de laatste wedstrijden. Gonzalo Garcia zag namelijk geen reden om aan zijn elftal te sleutelen. In de vertrouwde opstelling begon FC Twente zeker niet minder dan de thuisploeg. De eerste grote kans leek zelfs aan Noa Lang besteed, toen Queensy Menig hem vrij voor het doel zette, maar de huurling van Ajax stond buitenspel. De eerste geldige mogelijkheid was voor Vitesse, maar Nouha Dicko kopte op de buitenkant van de paal.

Lang op de paal

Na die openingsfase, waarin Vitesse al snel twee gele kaarten pakte, kreeg Noa Lang de kans om FC Twente op voorsprong te zetten. Hij onderschepte een te korte terugspeelbal en prikte de bal langs Remko Pasveer, maar zijn inzet raakte ongelukkig de binnenkant van de paal. Vitesse kwam op dat moment niet verder dan een zwakke afstandspegel van Sondre Tronstad, terwijl Haris Vuckic een vergelijkbaar schot namens FC Twente produceerde.

FC Twente speelde zeker niet overtuigend, maar gaf verdedigend weinig weg. De ploeg probeerde van achteruit op te bouwen en dat lukte tot aan de middellijn vaak prima. Daarna liep de opbouw echter spaak. Zeker omdat FC Twente telkens de volledig vrije linkerflank niet bereikte. Daar liepen de opkomende Calvin Verdonk en Lang steeds vrij, maar FC Twente kreeg hen niet aan de bal.

Lelijke botsing

In de eindfase van de eerste helft gebeurde er weinig meer voor beide goals. Het duel werd nog wel ontsierd door een smerige botsing tussen Patrick Vroegh en Giovanni Troupee. Zij kwamen in een luchtduel met de hoofden tegen elkaar en eerstgenoemde moest vervangen worden. In de slotminuut van de lange blessuretijd kreeg Vuckic nog een grote kans, maar zowel zijn eerste puntertje als de rebound waren voor Pasveer.

Na rust veranderde er aanvankelijk weinig aan het spelbeeld. FC Twente probeerde geduldig om de aanval te zoeken en dat leverde al snel een goede kans op. Lang veroverde de bal in het zestienmetergebied en punterde knap, maar Pasveer stond in de weg. Na een fraaie aanval niet veel later kon de prima spelende Oriol Busquets het van afstand proberen, maar zijn inzet werd geblokt.

Commotie na openingstreffer

Naarmate de tweede helft vorderde, voelde je dat er voor FC Twente echt wat te halen viel tegen een zwak Vitesse. Tegelijkertijd zorgde het ook voor twijfel, want hoe vaak dit seizoen speelde FC Twente prima mee met de tegenstander, maar stond het uiteindelijk toch met lege handen. Het thuisduel tegen Vitesse als perfecte voorbeeld. Maar net als toen sloeg voor FC Twente het noodlot alsnog toe. Peet Bijen leed op een gevaarlijke plek balverlies en in de omschakeling sloeg invaller Jay-Roy Grot knap toe. Bij FC Twente was iedereen witheet op de arbiter, omdat er al dan niet een overtreding op Bijen gemaakt zou zijn.

FC Twente had niet de mentale veerkracht om deze domper nog te boven te komen. Garcia bracht nog enkele aanvallende impulsen, maar dat mocht niet baten. Sterker nog: FC Twente creëerde vrijwel niets meer. Een gevaarlijke voorzet van Troupee kon bijna worden binnengewerkt, maar ging nipt naast. Daar bleef het bij voor FC Twente, waardoor de ploeg de problemen weer verder ziet toenemen.

Vitesse – FC Twente 1-0 (0-0).
70. Grot 1-0.

Vitesse: Pasveer, Dasa, Doekhi, Obispo, Brenet, Tronstad, Bazoer (31. Grot/ 72. Buitink), Vroegh (39. Oukili), Dicko, Matavz, Linssen.

FC Twente: Drommel, Troupee (87. Verhaegh), Pleguezuelo, Bijen, Verdonk, Selahi, Busquets (78. Zekhnini), Aburjania, Menig, Vuckic, Lang (86. Nakamura).

Scheidsrechter: Martens
Geel: Tronstad, Bazoer, Linssen (Vitesse), Selahi, Bijen, Menig (FC Twente)

Vitesse FC Twente
Volledig scherm
Vitesse FC Twente © AD