Volledig scherm
© Pim Ras Fotografie

Koeman: Frenkie de Jong is er aan toe

Bondscoach Ronald Koeman vindt dat Frenkie de Jong klaar is voor een basisplaats bij Oranje. ,,Hij is er wel aan toe", zei hij vlak voor het duel met Frankrijk voor de camera van de NOS. ,,De ene bondscoach wacht nog even, de ander stelt hem op. Ik heb voor hem gekozen."

De middenvelder van Ajax overtuigde Koeman in de tweede helft van het oefenduel van donderdag met Peru (2-1), net als Davy Pröpper die ook tegen de wereldkampioen start. Ruud Vormer is zijn basisplaats verloren aan Quincy Promes. ,,We willen naar een speelwijze toe dat we kunnen variëren met drie of vier verdedigers. Nu zullen dat vier verdedigers worden. Tete zal op rechts echter door moeten schuiven. Dan hebben we drie verdedigers voor Giroud en Mbappé'', doelde de bondscoach op Matthijs de Ligt, Daley Blind en Virgil van Dijk. ,,Onze centrale middenvelders moeten er voor zorgen dat Griezmann zijn twee aanvallende ploeggenoten niet makkelijk kan aanspelen. Als Griezmann zelf diep gaat dan moet een centrale verdediger hem oppakken."

Daley Blind wordt belast met de bewaking van de snelle Mbappé. ,,Maar Ryan Babel en andere middenvelders zullen hem moeten steunen. Iedereen krijgt het heel lastig tegen Mbappé. We moeten hem weinig ruimte geven en compact verdedigen."