Leeuwinnen in evenwicht met Japan: doorselecteren moet, maar met wie?
Wie klopt er écht aan de deur van de harde kern van de Oranjevrouwen? Het geïmproviseerde, slaapverwekkende oefenduel met Japan (0-0) vanavond in Den Haag bood geen antwoord op die vraag, maar dat maakt het proces van doorselecteren niet minder interessant.
Opstelling Oranjevrouwen
• Lorsheyd; Van Diemen, Dijkstra, Van Es (46’ Doorn), Levels (61’ Van Dongen); Kaagman (61’ Spitse), Snoeijs (46’ Pelova), Baijings; Van de Sanden (61’ Beerensteyn), Smits, Jansen (76’ Olislagers).
Door Tim Reedijk
Pak de speelsters die in de gewonnen EK-finale van 2017 tegen Denemarken (4-2) er eens bij en je kunt eenvoudig constateren dat de meeste Oranjevrouwen een alleraardigste houdbaarheidsdatum hebben. Liefst zeven speelsters kwamen die bewuste dag in 2017 in actie én afgelopen zaterdag in het teleurstellende WK-kwalificatieduel met Tsjechië (2-2). En dan waren afgelopen weekend Lieke Martens en Jackie Groenen nog afwezig met blessures, ook al sterren in 2017.
Speelsters komen en gaan, maar de Leeuwinnen beschikken over een stevige harde kern. Alleen moet je er óók voor waken dat je verzuimt door te selecteren. Dat weet ook Mark Parsons, die daar heel bewust mee bezig is. Vanavond tegen Japan (0-0) was voor hem noodgedwongen een moment om jong talent de kans te geven. Parsons vond de wedstrijd te dicht op het door sneeuwval verplaatste duel met Tsjechië (van vrijdag naar zaterdag) zitten en besloot dat Janssen, Miedema en Jill Roord terug naar hun clubs mochten.
Daarom koos hij voor een wat surrealistische basiself tegen de Japanse voetbalvrouwen met op veel plekken zeer onervaren speelsters, en met debutanten Barbara Lorsheyd (ADO Den Haag), Samantha van Diemen (Feyenoord), Caitlin Dijkstra (FC Twente), Janou Levels (PSV) en na rust ook Lisa Doorn (Ajax) en Marisa Olislagers (FC Twente). Het matige duel met Japan gaf geen concrete inzichten in wie van de ongebruikelijke namen de potentie heeft om zich nadrukkelijk kan gaan melden bij de sterkste elf van Oranje, en heel gek is dat natuurlijk niet met zo’n geïmproviseerde opstelling.
Daarbij is de hamvraag sowieso wie zich écht tussen de vertrouwde namen kan gaan spelen, en wie van de speelsters die al jaren worden opgeroepen genoegen zal moeten nemen met een minder belangrijke rol. Interessant daarin is de belangstelling van Parsons in de 22-jarige Damaris Egurrola van Olympique Lyonnais, die in de Verenigde Staten geboren is, lang in Spanje woonde en een Nederlandse moeder heeft.
,,Ze is een fantastische speelster”, laat Parsons over de middenvelder los. Hij sprak al meermalen met Egurrola, die al eens inviel bij Spanje, maar die nog kan switchen. ,,Het zou natuurlijk mooi zijn als ze voor Nederland kiest, maar die keuze ligt bij haar.”
Wat de selectie betreft, ligt er een uiterst interessante uitdaging voor Parsons. Met Miedema (25), Martens (28), Van de Donk (30), Roord (24), Janssen (26) en Groenen (26) beschikt de Engelsman over een vertrouwde kern die op topniveau actief is en die de leeftijd heeft om nog top te presteren op het EK van 2022 en, als kwalificatie bewerkstelligd is, het WK een jaar later. De 24-jarige Sisca Folkertsma en Aniek Nouwen (22) hebben zich daar recent tussen gevoetbald.
Maar zeker in tijden dat de resultaten en het spel van de Oranjevrouwen ontegenzeggelijk voor verbetering vatbaar zijn, sijpelen er meer vraagtekens door. Hoe ‘houdbaar’ zijn de speelsters die naar de eredivisie terugkeerden, Stefanie van der Gragt (29), Sherida Spitse (31) en ook keeper Sari van Veenendaal (31), die tegen Tsjechië een heel matige indruk achterliet? Kan iemand als Victoria Pelova (22), die serieuze kansen krijgt van Parsons, zich écht tussen de vertrouwde namen spelen? Dezelfde vraag gaat op voor Lynn Wilms (21), die nu nog geblesseerd is maar onder Sarina Wiegman al kansen kreeg.
Wat dat betreft zijn de Leeuwinnen in een reuze-interessante fase beland, met een bondscoach die wil doorselecteren, die een nieuwe visie wil toepassen én met een eindtoernooi voor de deur.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Willem van Hanegem uit kritiek op Ruud van Nistelrooij: ‘Het spel was ronduit droevig’
-
Stadionspeaker MVV plotseling overleden vlak na play-off tegen NAC
MVV heeft plotseling afscheid moeten nemen van zijn stadionspeaker Bert Bouvrie. De trouwe supporter van de club uit Maastricht overleed zaterdagavond, vlak nadat hij nog had omgeroepen tijdens de verloren thuiswedstrijd in de play-offs om promotie/degradatie tegen NAC Breda (1-4).Maastricht -
Voetbalpodcast | 'Het is belachelijk wat spelers en trainers te lezen krijgen op social media’
De 34 speelrondes in de eredivisie zitten erop. In deze AD Voetbalpodcast praat Etienne Verhoeff met Mikos Gouka en Maarten Wijffels over de situatie in Eindhoven, bedreigde spelers, slaande voetballers, het nieuwe Ajax, de woorden van Arne Slot en sensationele ontknopingen in Duitsland. -
Met video
Steven Berghuis beboet door Ajax na vuistslag bij spelersbus: ‘Dit had ik niet moeten doen’
Steven Berghuis heeft na de nederlaag tegen Twente een vuistslag geprobeerd uit te delen aan een toeschouwer van FC Twente. De aanvaller was voor de spelersbus krabbels aan het uitdelen, toen hij plots een rechtse hoek over het dranghek gaf. -
PREMIUM
Ajax-iconen 50 jaar na Europacup 1-winst in Belgrado: ‘Capello vond ons arrogant zootje’
Exact een halve eeuw nadat ze zich voor de derde keer op rij tot koningen van Europa hadden laten kronen, worden de oud-Ajacieden Heinz Stuy (78), Ruud Krol (74), Arie Haan (74) en Sjaak Swart (84) herenigd op een klein scherm. ,,Jij een premie van 30.000 gulden? Waarom ik dan 25.000?’’
-
Kun je dat contract van die gehaaide telefonische verkoper nog ongedaan maken?
-
-
-
Vogelpoep en insectenresten zijn hardnekkig, maar met dit trucje is je auto zo weer schoon
Vogelpoep is zeer schadelijk voor de lak van auto’s. Weghalen heeft dus prioriteit, maar hoe verwijder je de harde uitwerpselen zonder krassen? -
PREMIUMMet video
Klushuis werd gemiddeld 111.000 euro meer waard, maar is het nu nog de moeite?
Een oud huis kopen, opknappen en vervolgens met veel winst weer doorverkopen. Dat doen onervaren klussers in het nieuwe televisieprogramma De moeite waard?!. Maar is het ‘flippen’ van een huis in deze tijd, met dalende huizenprijzen en hoge rentes, nog wel rendabel?