De line-up van het Nederlands vrouwenteam tijdens een interland van vorig jaar.
Volledig scherm
De line-up van het Nederlands vrouwenteam tijdens een interland van vorig jaar. © Rico Brouwer

Leeuwinnen oefenen tegen België en Noorwegen

De Nederlandse voetbalsters oefenen begin juni tegen België en Noorwegen in de voorbereiding op de Olympische Spelen. België is op vrijdag 5 juni de tegenstander van Oranje in Breda, Noorwegen komt vier dagen later op bezoek in Doetinchem.

De vrouwenteams van Nederland en België troffen elkaar 31 keer eerder: Oranje stapte 21 keer als winnaar van het veld, de Belgen waren in vijf gevallen de sterkste en vijf duels eindigden gelijk. De laatste ontmoeting dateert van 24 juli 2017, toen Oranje tijdens het EK in Nederland met 2-1 won.

Oranje heeft minder goede cijfers tegen Noorwegen. De huidige nummer drie van de wereld verloor dertien keer van de voorgaande 25 ontmoetingen. De 'Leeuwinnen' wonnen zes keer. De selectie van bondscoach Sarina Wiegman neemt eerst in maart deel aan een oefentoernooi in Frankrijk. Brazilië, Canada en het gastland fungeren als tegenstanders.

  1. Podcast | Terugblik EK’88: ‘Iedereen had zo’n hartgrondige hekel aan Duitsers’

    Podcast | Terugblik EK’88: ‘Iedereen had zo’n hartgrondi­ge hekel aan Duitsers’

    In deze aflevering van de AD Voetbal podcast blikken Sjoerd Mossou, Peter van Duyl en Mikos Gouka aan de hand van Hidde van Warmerdam terug op het EK voetbal van 1988. Het EK dat gewonnen werd, maar waarin de wedstrijd tegen West-Duitsland het allerbelangrijkste was. Over het sentiment toen, in Nederland. De tijd voor massale shirtverkoop, voor getrainde perspraatjes en voor politieke correctheid naar je tegenstander toe.