Wesley Sneijder en Arjen Robben vieren feest na de zege op Mexico in 2014.
Volledig scherm
Wesley Sneijder en Arjen Robben vieren feest na de zege op Mexico in 2014. © Pim Ras Fotografie

Legendarische Nederland - Mexico van WK 2014 opnieuw uitgezonden

De wereldvoetbalbond FIFA zendt weer een ‘klassieker’ van het Nederlands elftal uit. Via een onlineverkiezing kreeg het duel tussen Oranje en Mexico op het WK van 2014 meer stemmen dan Duitsland - Algerije op hetzelfde toernooi. Dat betekent dat zondag vanaf 18.00 uur via YouTube en de website van de FIFA weer een gedenkwaardige wedstrijd uit de Oranje-historie wordt herhaald.

De ploeg van de toenmalige bondscoach Louis van Gaal keek in het snikhete Fortaleza heel lang tegen een achterstand aan. Wesley Sneijder trok vlak voor het verstrijken van de reguliere speeltijd de stand gelijk en in de blessuretijd kreeg Oranje een penalty, nadat Arjen Robben over het uitgestoken been van Rafael Márquez was gedoken. Klaas-Jan Huntelaar schoot Oranje vanaf 11 meter naar de kwartfinales. Een boze Mexicaanse fan verstuurde jarenlang dagelijks via Twitter het bericht: ‘no era penal’ (het was geen penalty).

Het duel Nederland - Mexico kreeg 54 procent van de bijna 38.000 uitgebrachte stemmen. De achtste finale tussen Duitsland en Algerije, die pas diep in de verlenging werd beslist, moest het met 46 procent van de stemmen doen.

De FIFA zond eerder al de wedstrijden Nederland - Spanje (groepswedstrijd WK 2014, 5-1) en Nederland - Brazilië (kwartfinale WK 2010, 2-1) helemaal uit. Van het WK 2006 was het door gele en rode kaarten ontsierde duel met Portugal genomineerd, maar die wedstrijd kreeg niet genoeg stemmen om te worden uitgezonden.

In onze Voetbal Podcast blikken we ook terug op historische momenten uit de voetbalgeschiedenis: