Scheidsrechter Bas Nijhuis
Volledig scherm
Scheidsrechter Bas Nijhuis © Pro Shots

Matennaaiers

blogZe zijn aangesteld om vals spel uit te bannen, maar de grootste matennaaiers van het voetbal zijn nota bene onze scheidsrechters zelf. Als het maar even kan, wordt er een collega ‘pootje gehaakt’, of rolt er een schwalbe uit om de leiding op het verkeerde been te zetten. Alles voor het eigen belang.

Chelsea vs Atletico Madrid met als scheidsrechter Danny Makkelie
Volledig scherm
Chelsea vs Atletico Madrid met als scheidsrechter Danny Makkelie © Action Images via Reuters

Toen Bas Nijhuis enkele jaren geleden op het trainingskamp van de scheidsrechters in Turkije in de nachtelijke uren alvast wat oefende voor zijn theatershow, stond er een paar dagen later in de krant dat hij zich schandelijk had misdragen door ‘s nachts over gangen te spoken, op balkons te klimmen en steentjes op de ramen van collega’s te gooien. Dat bakkers in die uren vaak tot leven komen, werd voor het gemak maar even vergeten. Een aardige collega van Nijhuis had even de krant van wakker Nederland gebeld om te roddelen over de escapades van Bas, waarna de opstandige Tukker voor twee duels werd geschorst. 

Twee weken geleden appte Danny Makkelie tijdens een live-uitzending naar Hans Kraay jr. dat Pol van Boekel er hopeloos naast zat bij een beslissing. Kraay was zo handig of dommig (doorhalen wat niet van toepassing is) dat direct met de kijkers te delen. Makkelie sloot het appje af met de vraag zijn naam niet te noemen, maar dat had hij beter in de eerste regel kunnen zetten, want toen had Kraay zijn bron al in de openbaarheid gegooid. 

Tubantia-journalist Leon ten Voorde
Volledig scherm
Tubantia-journalist Leon ten Voorde © Marco de Swart

Zoals dat gaat in een vergeldingscultuur moest Makkelie zijn actie keihard bekopen. Geheel toevallig uiteraard publiceerde De Telegraaf een paar dagen later het verhaal dat Makkelie in de zomer tienduizenden euro’s had geleend van zijn coach en UEFA-commissielid Jaap Uilenberg. Makkelie kwam nog wat tekort voor zijn huis en Uilenberg weet als voormalig werknemer van de ABN Amro natuurlijk alles van leningen, waardoor het een-tweetje snel was gemaakt. In de krant stond letterlijk dat diverse scheidsrechters en assistenten al eerder anoniem hun verhaal hadden gedaan. Een collega van De Telegraaf voegde daar tijdens FC Twente-Ajax aan toe dat de tips in hevigheid waren toegenomen na de app van Makkelie bij Kraay.

Zo gaat dat dus in de wereld van onze rechtsprekers. Die gunnen elkaar het licht in de ogen niet en worden gedreven door jaloezie en rancune, alsof ze een stel tienermeiden zijn die vechten om een jongen. Mist een collega een handsbal, dan wordt thuis het glas geheven en John de Bever gedraaid. Polonaise! Makkelie heeft nu even straf en in de koffiekamer van de scheidsrechters wordt heerlijk gegniffeld. Als Bas straks is gestopt, moet hij maar eens gaan nadenken over een nieuw boek met als titel: de smerigste tackles kwamen van binnenuit.

Leon ten Voorde