Georginio Wijnaldum en Frenkie de Jong verdienden de hoogste cijfers.
Volledig scherm
Georginio Wijnaldum en Frenkie de Jong verdienden de hoogste cijfers. © REUTERS

Oranje op rapport: Malen en Wijnaldum slopen Duitsland

cijfersOranje speelde een memorabele interland tegen de Duitsers. De rust die de ploeg uitstraalde na de 0-1 en de 2-2 zegt iets over vertrouwen in eigen kunnen. Met debutant Donyell Malen als goudhaan, die net als Van Basten in 1988 Oranje langs Duitsland mikte. En met Wijnaldum als toegift: 2-4.

Door Mikos Gouka

Jasper Cillessen 7

Jasper Cillessen redde voor rust tweemaal sterk. De eerste redding op een schot van Klostermann leverde in de rebound alsnog 1-0 op. De poging van Reus voorkwam de 2-0. Wel geklopt door Kroos vanaf de stip.

Jasper Cillessen.
Volledig scherm
Jasper Cillessen. © REUTERS

Denzel Dumfries 5,5

De rechtsback trok mee ten aanval, maar de finesse ontbrak bij belangrijke momenten. Koeman haalde hem naar de kant kort na rust bij 1-0 en liet Promes aan de rechterkant tegen Schulz spelen.

Denzel Dumfries.
Volledig scherm
Denzel Dumfries. © EPA

Matthijs de Ligt 7

Van twijfels na de moeizame start bij Juve, was geen sprake. Met een kopbal ook op jacht naar de 1-1. Redde na rust ook bij een poging van Gnabry. Kreeg ten onrechte een strafschop tegen die 2-2 opleverde.

Mathijs de Ligt.
Volledig scherm
Mathijs de Ligt. © EPA

Virgil van Dijk 7

De centrale verdediger bleef Oranje als een ware leider naar voren stuwen. Was woedend op arbiter Artur Soares Dias die een handsbal van De Ligt bestrafte met een strafschop die de 2-2 opleverde.

Virgil van Dijk.
Volledig scherm
Virgil van Dijk. © REUTERS

Daley Blind 7

Daley Blind kon zich vooral na rust meer en meer met de aanval bemoeien. Ontfermde zich na de pauze in verdedigend opzicht prima over invaller Julian Brandt.

Daley Blind.
Volledig scherm
Daley Blind. © REUTERS

Marten de Roon 6

De Roon begon wat ongelukkig, maar knokte zich terug in de wedstrijd. Werd ingewisseld in een poging om het middenveld van meer creativiteit te voorzien.

Marten de Roon.
Volledig scherm
Marten de Roon. © AP

Georginio Wijnaldum 8

Georginio Wijnaldum kreeg tien minuten na rust de kans op 1-1, maar zijn schot werd gepareerd door Manuel Neuer. De schitterende assist bij de 2-3 van Malen en die sprint voor zijn goal bij 2-4: indrukwekkend.

Georginio Wijnaldum.
Volledig scherm
Georginio Wijnaldum. © Pim Ras Fotoprafie

Frenkie de Jong 8

De eerste treffer van Frenkie de Jong was een belangrijke en mooie. Keurig nipt voor Nico Schulz en bekeken langs Manuel Neuer geschoten: 1-1. Bleef ook in de zware slotfase fysiek sterk overeind.

Frenkie de Jong.
Volledig scherm
Frenkie de Jong. © REUTERS

Ryan Babel 6,5

De voorzet bij de 1-1 van De Jong kwam van linkerspits Ryan Babel, die pas na het inbrengen van Malen aan de linkerkant ging spelen. Bij de 1-2 was hij ook betrokken al maakte Tah een eigen goal.

Ryan Babel.
Volledig scherm
Ryan Babel. © BSR Agency

Memphis Depay 7

Een krachtige poging op de handschoen van Manuel Neuer als hoogtepunt. Zocht na rust naar ruimte door ook veel aan de zijkanten op te duiken, zijn fraaie balletje op Wijnaldum kwam vanuit het centrum. Was ook de aangever van de 2-4.

Memphis Depay.
Volledig scherm
Memphis Depay. © Getty Images

Quincy Promes 6,5

En daar flitste Lukas Klostermann uit zijn rug, de hulp van de centrumverdedigers kwam te laat. Het was de inleiding voor de 1-0. Maar Promes knokte zich terug. Na de dubbele wissel aan de rechterkant.

Quincy Promes.
Volledig scherm
Quincy Promes. © EPA

De invallers:

Donyell Malen 7,5

Oranje heeft er weer een speler bij die het verschil kan maken. Malen viel sterk in en kreeg twee kansen. De eerste miste hij nog, bij de tweede schoot hij Oranje naar de volle winst in Hamburg.

Donyell Malen.
Volledig scherm
Donyell Malen. © BSR Agency

Davy Pröpper 7

Davy Pröpper viel prima in. Bracht rust aan de bal en staat sinds hij in de Premier League speelt ook zonder problemen in fysiek opzicht zijn mannetje.

Davy Pröpper (l).
Volledig scherm
Davy Pröpper (l). © BSR Agency

Nathan Aké -

Viel in de slotfase in voor de moegestreden Ryan Babel om de 2-3 over de streep te trekken in Hamburg. Aan de linkerkant in het centrale blok ingeklemd tussen Van Dijk en Blind.

Nathan Aké (l).
Volledig scherm
Nathan Aké (l). © BSR Agency

Bondscoach:

Ronald Koeman 8

Ronald Koeman keek het na rust tien minuten aan en koos voor een dubbele wissel. Davy Pröpper en Donyell Malen. Een kwartier later was het 1-2. Dat kun je geluk noemen. Na de 2-3 snel Aké voor Babel om de buit binnen te halen.

Ronald Koeman.
Volledig scherm
Ronald Koeman. © REUTERS