Volledig scherm
Ricky van den Bergh in actie namens Heracles. © Frans Nikkels

Oud-speler Heracles verscheurt schrijfblok verslaggever na veroordeling

Oud profvoetballer Ricky van den Bergh is woensdag door de politierechter in Rotterdam veroordeeld tot de eerder geëiste werkstraf van 60 uur voor het uiten van een doodsbedreiging tijdens een verkeersruzie én het stelen uit de kas van amateurclub DHC uit Delft.

De ex-prof van Sparta, RKC, Heracles en ADO Den Haag, werkte in 2017 bij de amateurvoetballers van DHC als trainer. Op beveiligingsbeelden in de kantine is te zien dat hij 70 euro uit een kas haalt en in zijn sok stopt. De lade stond in de koeling, waarvan hij eerst het licht uitdeed om betrapping door de camera’s te voorkomen. De gemerkte biljetten zijn bij hem aangetroffen.

Volgens de Hagenaar was er sprake van een misverstand, had hij het geld even nodig om een kennis af te betalen en wou hij het later terugbrengen. Dat is hij vergeten, zegt hij. ,,Ik heb geld genoeg. Dan ga ik toch geen 70 euro stelen,’’ hield hij vol bij de rechter. Volgens de oud-profvoetballer is de zaak door ex-bestuursleden van de club opgeblazen en is er aangifte gedaan ‘uit jaloezie op mijn succes’, zei hij tegen de rechter.

Aan stukken snijden

Volledig scherm
Ricky van den Bergh (r) in 2014 in het shirt van DHC tijdens een oefenwedstrijd tegen zijn oude club Sparta. © Beije Ton

‘Heel ernstig’ noemde de officier van justitie ook de doodsbedreiging in Rijswijk aan het adres van een automobilist later dat jaar, tegen wiens auto de eerder voor diefstal en andere vergrijpen veroordeelde Hagenaar aan was gereden. Die bedreiging werd geuit terwijl de toen 3-jarige dochter van de verdachte naast hem in de auto zat. Bij afwikkeling van de schade wilde Van den Bergh wegrijden en ging de medeweggebruiker voor hem staan. Die werd enkele meters op de voorklep meegevoerd. Daarna dreigde de ex-prof hem ‘aan stukken te snijden’. ,,Ik was angstig en bang voor die man en wou hem wegjagen,’’ aldus de verklaring van de Hagenaar.

Tijdens de rechtszaak liet Van den Bergh zijn ongenoegen merken over de aanwezigheid van de pers. Na de zitting kwam hij op de verslaggever af, rukte het blocknote uit zijn handen en verscheurde het met de mededeling dat hij niet wilde dat er over de zaak geschreven zou worden. De verslaggever heeft aangekondigd van dit incident aangifte te zullen doen.