Volledig scherm
© ANP

Promes moet Ajax weer aan goals en diepgang helpen

Als de schijnwerpers zich zondag op Ajax - AZ en PSV - Feyenoord richten, zijn er vier spelers om in de gaten te houden. Quincy Promes moet Ajax bij de hand nemen. AZ-spits Myron Boadu wil óók in zíjn Amsterdam scoren. Ryan Thomas, het oliemannetje van PSV. En Ridgeciano Haps, de ‘nieuwe’ linksbuiten van Feyenoord. Vandaag deel 1: Quincy Promes. 

Door Daniël Dwarswaard

Tegen Getafe kon Quincy Promes (28) na zijn hamstringblessure weer een helft spelen. De hoop binnen Ajax is dat hij zondagavond tegen AZ weer vanaf het begin speelt. De buitenspeler is daarmee ontegenzeggelijk de man om in de gaten te houden tijdens de topper tegen AZ.

Topscorerslijst 

Want Ajax heeft hem gemist de afgelopen weken. Een blik op de topscorerslijst zegt wat dat betreft eigenlijk al genoeg. De elf goals van Promes zijn nog altijd genoeg om met de andere topscorers van Nederland op teletekstpagina 832 te staan. Maar Promes is dit seizoen meer dan alleen zijn goals. Hij brengt diepgang in het spel dat Ajax zo mist. Een hereniging met Hakim Ziyech is al helemaal de grote hoop in Amsterdam. Het duo wist elkaar voor de winterstop zo vaak blindelings te vinden. De twee hebben een automatische klik, eigenlijk vanaf dag één. Twee rasvoetballers onder elkaar. Juist nu heeft het worstelende Ajax behoefte aan automatismen, aan spelers ook die de ploeg over het dode punt helpen.

Video: ‘Ajax - AZ is als de lamme tegen de blinde’

Concurrent

Tegen AZ zal het nodig zijn. In een wedstrijd die voor een groot deel gaat bepalen hoe de verhoudingen in de eredivisie écht zijn. Bij winst wordt AZ medekoploper. Als Ajax wint is de kloof met de grootste concurrent weer zes punten.

,,Het is voor het team goed dat iedereen er zo snel mogelijk weer bij is’’, zegt aanvaller Ryan Babel. Promes is een concurrent in de aanval, maar Babel beseft dat het gemis van de geblesseerde spelers Ajax danig heeft verzwakt. In alles snakt Ajax naar die periode voor de winterstop toen het nog crescendo liep. En toen Promes dus vaak wedstrijden besliste. Twee verschillende blessures wierpen hem én Ajax terug. Een onwennig gevoel voor de Amsterdammer die eerder in zijn loopbaan geen noemenswaardige blessures had. De uitschakeling in Europa kan Promes niet meer voorkomen. Zijn bijdrage aan een nieuwe landstitel wordt cruciaal. 

Volledig scherm
© BSR Agency
Volledig scherm
© BSR Agency