Gijs de Jong.
Volledig scherm
Gijs de Jong. © ANP

Replica kampioensschaal ‘gewoon’ naar Eindhoven

Wie dacht dat PSV al definitief is uitgeschakeld voor de titel, zit er volgens de KNVB naast. De voetbalbond vindt dat Ajax en PSV gewoon in de strijd zijn voor het landskampioenschap en stuurt woensdag een replica van de kampioensschaal naar Eindhoven. 

Namens de KNVB mag secretaris-generaal Gijs de Jong het kleinood meenemen. Hij laat voorafgaand aan PSV-Heracles het zilverwerk in de kofferbak van zijn auto en gaat er niet mee poseren voor de camera's van FOX Sports of andere media. De secretaris-generaal grijpt alleen in als De Graafschap voor zou komen te staan tegen Ajax en PSV ineens verwoed aan het scoren slaat en Heracles werkelijk volledig onder de voet loopt. 

Protocol

PSV kan nog kampioen worden als De Graafschap bijvoorbeeld met 3-0 van Ajax wint en de Eindhovenaren moeten dan zelf met 12-0 van Heracles Almelo winnen. PSV moet namelijk een verschil van drie punten én veertien goals goedmaken. Die kans is klein, maar toch houdt de KNVB vast aan het protocol. Woordvoerder Daan Schippers van de KNVB: ,,We doen het gewoon zoals het hoort”, zegt hij. Dat de kans tamelijk groot is dat de kofferbak van Gijs de Jong tijdens PSV-Heracles toe blijft, realiseert Schippers zich ook wel. ,,Doen we het niet, dan is het ook niet goed. We vinden dat het bij het spel hoort. Op het moment dat er officieel nog altijd twee ploegen in de race zijn, gaat er namens de KNVB altijd een echte schaal en een replica naar de stadions waarin de potentiële kampioenen spelen.”  

Wat er gebeurt met de replica als PSV de achterstand niet goedmaakt? Schippers: ,,Of we kunnen ervoor kiezen om hem te laten omsmelten, maar het is ook mogelijk dat de replica naar de kampioen gaat. Dan kunnen mensen er bijvoorbeeld mee op de foto.”