Volledig scherm
Rob Blankespoor. © Mikos Gouka

Rob Blankespoor: de man die alle kleding, ballen en bidons naar Marbella bracht

GROETEN UIT...Bijna alle eredivisieclubs zoeken deze winter in het buitenland de zon op. Onze clubvolgers reizen de ploegen achterna. Elke dag kunt u de rubriek ‘Groeten uit...’ lezen. Vandaag bericht Mikos Gouka over Feyenoord in Marbella.

Aan de rand van het luxueuze hotel Los Monteros zit een man in de clubkleding van Feyenoord. Het is duidelijk geen speler of trainer, maar hij maakt toch deel uit van de begeleidingsgroep. Al is het maar hooguit tweemaal per seizoen. 

Als Feyenoord ergens in Europa haar tenten wenst op te slaan voor een trainingskamp, wordt Rob Blankespoor opgetrommeld. De 70-jarige gepensioneerde chauffeur legde ook dit keer weer de 2300 kilometer van de Kuip naar Marbella af in een vrachtauto vol trainingskleding, ballen en benodigdheden voor de technische staf van de Rotterdammers.

Zoals hij in juli nog naar Zwitserland reed omdat Feyenoord daar een week streed om de Uhrencup. Dat ging overigens niet zonder slag of stoot, want de Zwitserse politie constateerde dat zijn wagen te zwaar beladen was en meende dat te moeten bestraffen met een serie bekeuringen. Blankespoor werd zelf nog even vastgehouden in het politiebureau. Voor de sympathieke Leidschendammer Blankespoor was het allemaal niets vergeleken met de ellende die hem in augustus te wachten stond. Bep, al 46 jaar zijn vrouw, werd opeens ziek. Zo ziek dat het nog maar de vraag was of ze haar 67ste verjaardag nog zou halen. Maar Bep bleek een knokker, zo eentje die als ze speler in de Kuip zou zijn geweest in het pulletje zou vallen bij het Legioen. Ze krabbelde beetje bij beetje overeind. Op karakter.

Op 3 januari klom Rob Blankespoor weer achter het stuur van zijn vrachtwagen zodat zijn geliefde Feyenoord op tijd zou kunnen beschikken over alle spullen die niet in het vliegtuig passen. Maar dit keer zat Bep een keer naast hem. Ze reden samen naar Torremolinos, waar ze vroeger zo vaak verbleven tijdens de zomervakantie. Ze wandelden en genoten van het weer. En keurig op tijd stonden vier dagen later alle spullen voor Feyenoord weer opgestapeld in Marbella.

Feyenoord ‘stopte’ Rob en Bep in een prachtig hotel in de Spaanse badplaats, als dank voor alle hulp de afgelopen jaren. Morgen vliegen de spelers van Feyenoord terug naar Nederland. Op hetzelfde moment beginnen Rob en Bep aan de 2300 kilometer terug naar de Kuip. Met een glimlach rond hun gezicht.