Volledig scherm
© USA TODAY Sports

Trainersvakbond CBV: We staan in deze unieke zaak klaar voor Ron Jans

De Amerikaanse spelersvakbond MLS Players Association beweerde gisteren dat er veel meer aan de hand is in de zaak Ron Jans dan alleen het meezingen van het n-woord (nigger) en ook FC Cincinnati-voorzitter Jeff Berding had het over meerdere incidenten. De Nederlandse trainersvakbond CBV schaart zich achter de Zwolse coach. 

Jans is deze week nog in de VS om de laatste dingen te regelen en keert dan terug naar zijn woonplaats Tynaarlo. CBV-directeur Mario Capteins zegt dat hij alleen via de app contact heeft gehad met Jans. ,,We hebben gezegd dat we als CBV achter hem staan en als hij iets nodig heeft, weet hij ons te vinden. Als er juridisch advies nodig is, moet de hulpvraag eerst van Ron zelf komen. Op dit moment kunnen we dus niet veel doen behalve hem een hart onder de riem steken.”

Capteins kent Jans goed, want de voormalig trainer van onder meer PEC Zwolle, Heerenveen en FC Groningen is nog steeds bestuurslid van de CBV. ,,Wij herkennen ons totaal niet in het beeld dat over hem wordt geschetst. We kunnen duidelijk stellen dat Ron Jans geen racist is.”

Capteins kan zich geen vergelijkbare zaak herinneren. ,,Het is een unieke zaak. We hebben nog nooit meegemaakt dat een trainer vanwege vermeend racisme bij een club weg moest.”

Eerder steunde ook Evgeniy Levchenko, voorzitter van de Nederlandse spelersvakbond VVCS, zijn oude trainer van FC Groningen. ,,Ron bleek enorm geïnteresseerd in verschillende culturen en achtergronden en was zeer betrokken bij alle spelers. Voor mij is het dus simpelweg onmogelijk om te geloven dat Ron Jans racistisch zou zijn.”

MLS Players Association heeft nog niet naar buiten gebracht wat volgens de Amerikaanse spelersvakbond nu zou zijn voorgevallen bij FC Cincinnati.