Volledig scherm
Marco van Basten bij het FIFA Gala dit jaar. © REUTERS

Van Basten ook in buitenland onder vuur vanwege ‘TV-schandaal’ met trainer Heracles Almelo

HILVERSUM/ ALMELO - Marco van Basten ligt niet alleen in Nederland onder vuur na zijn pijnlijke ‘Sieg Heil’ opmerking. Ook in buitenlandse media is alom verbazing over de onhandige ‘grap’ bij FOX Sports na een interview van Hans Kraay met Frank Wormuth, de Duitse trainer van Heracles.

,,Marco van Basten verwikkeld in racisme storm nadat legende live in uitzending ‘Sieg Heil’ zegt in een weekend waarin het Nederlandse voetbal stelling neemt tegen racisme’’, aldus de Engelse krant Daily Mail.

Uiteraard is de uitglijder van Van Basten ook groot nieuws in Duitsland. „Van Basten zorgt voor TV-schandaal”, kopt Bild. Ook de Duitse tabloid is niet ontgaan dat Nederland juist dit weekend stilstaat bij racisme in het voetbal: „Uitgerekend deze speeldag in de eredivisie stond in het teken van de strijd tegen racisme en discriminatie. De spelers van alle clubs staakten in de eerst minuut om hun solidariteit met Ahmad Mendes Moreira te tonen. De prof van Excelsior werd vorige week door fans van de tegenpartij steeds weer racistisch beledigd.”

„Deze inspaningen trad Van Basten met voeten”, vervolgt Bild. „Of het TV-schandaal consequenties voor hem zal hebben was zaterdagavond nog onduidelijk.”

Volledig scherm
'Van Basten zorgt voor TV-schandaal', kopt Bild. © Bild

„Op het voetbalveld was Marco van Basten een grote”, schrijft Der Spiegel. „Als TV-expert heeft hij echter de verkeerde toon aangeslagen. Hij riep de nazigroet naar de Duitse trainer Frank Wormuth.”

„Storm van verontwaardiging nadat Van Basten ’Sieg Heil’ roept tijdens tv-uitzending„, schrijft de Belgische krant Het Laatste Nieuws. „Tijdens de live-uitzending, voorafgaand aan het eredivisieduel tussen Ajax en Heracles, interviewde presentator Hans Kraaij Jr. Heracles-trainer Wormuth. Nadat dat interview afgelopen was, vond Van Basten - studiogast - er niets beter op dan “Sieg Heil” te roepen. Die actie zorgde meteen voor heel wat verbijstering op de social media. Net dit weekend wordt in het Nederlands voetbal een statement gemaakt tegen racisme en discriminatie.”

„Shockerende Nazi-verwijzing doet Holland versteld staan in weekend dat voetballers stelling namen tegen racisme”, schrijft de Mirror.

Poll

Excuus voor Wormuth na nazigroet Van Basten

  • Zo'n foute opmerking verdient alle afkeuring (40%)
  • Gevoeligheid voor deze grap is zwaar overdreven (26%)
  • Marco van Basten moet met al zijn ervaring toch beter weten? (34%)
3409 stemmen