Volledig scherm
PREMIUM
Virgil van Dijk. © BSR Agency

Verval bewijst dat er veel beter kan: ook Frenkie was te laks

Analyse OranjeHet Nederlands elftal moet zich in 2019 gaan plaatsen voor het EK. Oranje-kenner Maarten Wijffels legt de ploeg bij elke interland langs de meetlat. Vier vragen en antwoorden over Wit-Rusland - Nederland.

Volledig scherm
© ANP Sport

1. Was er snelheid en variatie in het aanvalsspel?
Eén helft deed Oranje wat het moest doen tegen dit soort tegenstanders: de bal laten gaan, het spel van kant naar kant verleggen en ook bij balverlies meteen druk op de Wit-Russen houden. Waarom kon Georginio Wijnaldum voor de pauze excelleren? Mede omdat spelers als Donyell Malen en Donny van de Beek geen moment stilstaan als ze voetballen, letterlijk altijd onderweg zijn. Dynamiek en diepgang zonder bal en zo ruimte scheppen voor een ander. Wat ook prettig was voor álle spelers van Oranje: de Wit-Russen brachten het niet op om Frenkie de Jong voor de voeten te lopen zoals Noord-Ierland afgelopen donderdag. Ook hij kwam aanvankelijk meer in het spel voor.

  1. Maakt Nederland er tegen Estland ook echt een ‘feestwedstrijd’ van?

    Maakt Nederland er tegen Estland ook echt een ‘feestwed­strijd’ van?

    Nederland plaatste zich zaterdag in Noord-Ierland voor het EK. Het duel met Estland is daarom een ‘feestwedstrijd'. Maar wordt het ook een feest? En kan Oranje nog groepswinnaar worden? Mis vanaf 19.00 uur niets in ons liveblog! • Koeman mist aanvoerder Virgil van Dijk (persoonlijke omstandigheden), Ryan Babel (geblesseerd) en Marten de Roon (geschorst). Stefan de Vrij is niet fit • Georginio Wijnaldum is de captain vanavond • Mogelijk krijgen Nathan Aké, Patrick van Aanholt, Calvin Stengs en Myron Boadu speeltijd • Scheidsrechter vanavond in de Johan Cruijff Arena is de Italiaan Davide Massa