Feest bij FC Twente na de 2-0 van Queensy Menig.
Volledig scherm
Feest bij FC Twente na de 2-0 van Queensy Menig. © BSR Agency
2
EINDE
0
  • Giorgi Aburjania 25'
  • Queensy Menig 30'

Wat een stunt! FC Twente sluit bewogen week af met daverende zege op AZ

ENSCHEDE – FC Twente heeft zaterdagavond op fantastische wijze een crisisweek afgesloten. De Tukkers wonnen op overtuigende wijze van AZ met 2-0. Queensy Menig en Giorgi Aburjani scoorden in het bijna surrealistische duel. De Tukkers bepaalden namelijk van begin tot eind wat er gebeurde in een kolkende Grolsch Veste en kwamen geen seconde in de problemen.

Bij FC Twente kregen Queensy Menig en Giorgi Aburjania basisplaatsen. Dat ging ten koste van Javier Espinosa en Xandro Schenk. De man om wie het in Enschede allemaal te doen was, Wout Brama, mocht weer plaatsnemen op de bank. De laatste keer dat hij bij de selectie zat was op vrijdag 20 december in het verloren uitduel bij RKC Waalwijk.

In deze formatie begonnen de Tukkers goed. De ploeg zette hoger druk dan normaal en dat leverde al snel gevaar op. Noa Lang schoot met links knap op doel, maar zijn inzet raakte de paal. Het balbezit was daarna voor AZ, maar FC Twente liet de Alkmaarders niet verder komen dan de middellijn.

Fraaie doelpunten

FC Twente bleef geduldig op de kansen wachten en die kwam er na een klein half uur spelen. Na een handsbal van AZ, kreeg de thuisploeg een vrije trap op een aantrekkelijke plek. Aburjania eiste de bal op en schoot hem prachtig binnen, wat tot een gigantische ontlading de Grolsch Veste leidde. Alsof dat nog niet opvallend genoeg was, maakte FC Twente vijf minuten later ook nog de 2-0. Queensy Menig ontfutselde Teun Koopmeiners de bal en bekroonde een knappe sprint met een treffer.

Vooral in de laatste fase van de eerste helft imponeerde FC Twente. De ploeg van trainer Gonzalo Garcia liet even het beste spel zijn uit de laatste weken, maanden misschien wel. Dat leverde nog een mooie kans op voor Lang, maar Marco Bizot redde uitstekend. Die gemiste kans mocht de pret niet drukken in Enschede, want de spelers gingen met een gigantisch applaus richting de kleedkamers.

Kansenregen na rust

FC Twente kwam in de tweede helft binnen vijftien seconden spelen bijna op 3-0. Menig was zijn verdediger weer eens de baas, kwam oog in oog met Bizot, maar de doelman kon keren. De hoekschop die niet veel later volgde werd bijna raak gekopt door Julio Pleguezuelo. In deze fase had FC Twente de wedstrijd kunnen beslissen, want ook Lang kreeg nog een mooie kans uit een scherpe voorzet, maar hij raakte de bal verkeerd.

Buitenspelgoal

AZ kreeg pas de eerste kans van de wedstrijd na een dik uur spelen en daar had het nota bene Calvin Verdonk voor nodig, die bijna Joël Drommel passeerde bij een indraaiende vrije trap. Diezelfde Drommel redde niet veel later op katachtige wijze een inzet van Ferdy Druijf. Via een kopbal van Pleguezuelo dacht FC Twente daarna op 3-0 te komen, maar die werd afgekeurd vanwege buitenspel. Lang miste daarvoor al een mooie kans op de derde treffer van de avond.

Applaus

FC Twente kwam ook in de tweede helft geen seconde in de problemen. In het laatste kwartier was alleen wel te merken dat de pijp leeg was bij de thuisploeg. AZ profiteerde daar eigenlijk amper van, maar toch bleef het spannend in Enschede, omdat de tussenstand bijna onwerkelijk aanvoelde. AZ probeerde nog aan te zetten, maar daar slaagde de ploeg van Arne Slot eigenlijk geen moment in. Dat was ook te danken aan de tomeloze inzet van de thuisploeg, die voor de volledig terechte overwinning een daverend applaus vanaf de tribunes mocht ontvangen. Wout Brama en Sander Boschker werden zelfs beiden nog toegezongen. Een mooi slotstuk van een bijzondere avond.

FC Twente – AZ 2-0 (2-0).
25. Aburjania 1-0, 30. Menig 2-0.

FC Twente: Drommel, Troupée, Bijen, Pleguezuelo, Verdonk, Aburjania, Selahi (90. Bosch), Busquets, Menig (88. Zekhnini), Vuckic, Lang.

AZ: Bizot, Svensson (80. Aboukhlal), Leeuwin, Wuytens (37. Sugawara), Wijndal, Clasie, Koopmeiners, De Wit, Stengs, Boadu, Idrissi (46. Druijf).

Scheidsrechter: Lindhout
Geel: Busquets (FC Twente) Idrissi (AZ)