Volledig scherm
Aangever Ziyech (l) en afmaker Promes: 1. Chelsea-thuis (afgekeurd), 2. Chelsea-uit, 3. en 4. Heracles-thuis, 5. Lille-uit. © ADR/BJD

Zo kan FC Twente Ajax-duo van scoren houden

Het is al weken een beproefd recept bij Ajax: Hakim Ziyech zet voor, Quincy Promes scoort. Hoe voorkomt FC Twente dat de twee oud-spelers van de club zondag in Enschede opnieuw toeslaan?

Vijf seconden heeft Hakim Ziyech nodig, zegt FC Twente-trainer Gonzalo Garcia. „Vijf seconden waarin hij heeft gekeken, de bal klaar legt, en richting de tweede paal verstuurt waar Quincy Promes opduikt.”

Het dodelijke Ajax-duo scoorde in de laatste maand al vijf keer op identieke wijze. Thuis tegen Chelsea ging het feest niet door omdat Promes een millimeter buitenspel stond, maar uit tegen Chelsea, thuis tegen Heracles (2x) en uit tegen Lille was het kassa als Ziyech vanaf rechts de bal met zijn linker een indraaiende voorzet produceerde.

Quote

De spelers hebben de beelden miljoenen keren kunnen zien.

Gonzalo Garcia
Volledig scherm
FC Twente-trainer Gonzalo Garcia. © BSR Agency

Hoe moet je je als tegenstander wapenen tegen deze nieuwe gouden tandem van Ajax? „De spelers hebben de beelden miljoenen keren kunnen zien”, lacht Garcia. Ook hij heeft het besproken met zijn rechtsbacks. „Maar als de bal goed is, is-ie bijna niet te verdedigen bij de tweede paal. Het belangrijkste is daarom dat je meteen druk hebt op Ziyech. Hij mag die bal niet zonder press geven. Sta je dat toe, dan geeft hij ‘m blindelings. En dan weet hij precies waar Promes is, ondanks een vracht aan tegenstanders in het strafschopgebied. Dat is het speciale gevoel wat die twee spelers met elkaar hebben.’’

Bekijk hier de goal van Promes op aangeven van Ziyech tegen Lille:

Bekijk hier de goal van het Ajax-duo in de uitwedstrijd tegen Chelsea: