Volledig scherm
© ANP

15 Hengelose winkeliers experimenteren met 'iedere week koopzondag'

HENGELO - Ondernemers aan de Telgen en de Enschedesestraat nemen een proef met openstelling op zondag. „Je moet het aandurven.”

Pakweg vijftien winkeliers aan de Enschedesestraat en de Telgen gaan met ingang van volgende week elke zondag open. De ondernemers experimenteren met de koopzondag op initiatief van Bart Kramer, filiaalmanager van The Sting, en Dennis Assink van Elzinga Kousen. „Het is een test. Je moet het aandurven”, zegt Bart Kramer.

De test loopt door tot en met 18 december. Diverse ondernemers in andere delen van het centrum hebben aangegeven óók mee te willen doen met de test.

Winkeltijdenverordening
De initiatiefnemers willen hiermee tegemoet komen aan de vraag van de consument naar ruimere openingstijden. Ze maken gebruik van de nieuwe, door de gemeenteraad vastgestelde winkeltijdenverordening, die ondernemers zelf laat kiezen wanneer ze open willen zijn. Naast de al bestaande laatste zondag van de maand dat de winkels open zijn, gaan de winkels ook de overige zondagen open.

Handtekeningen
De winkels in Hengelo mogen vanaf 1 juni elke zondag de deuren tussen 6.00 en 22.00 uur openen. Een overgrote meerderheid in Hengelo is voorstander van koopzondagen. Dat bleek uit de inspraakreacties die bij de gemeente zijn binnengekomen op het eventueel verruimen van de winkeltijden. Verder waren er ook nog eens 4.700 handtekeningen opgehaald voor het helemaal vrijlaten van de winkeltijden. Die werden ingezameld door online-platform Hengelo Helemaal Stil? van Tijs Jagers.

Supermarkten
Of ondernemers ook uitgebreid gebruik zullen maken van de openstelling op zondag, is nog onduidelijk. De supermarkten zijn al elke zondag open. Ook winkels als Action, alle drogisterijen en vrijwel alle winkels in Thiemsburg zijn zondags open.

'Mooi initiatief'
Bart Kramer: „We zijn blij dat naast praktische alle ondernemers aan de Enschedesestraat ook een aantal ondernemers van andere straten zich heeft aangemeld om deel te nemen aan de test, zeker zo kort na het politieke besluit om de winkeltijden vrij te geven. In combinatie met het vrij parkeren en een leuk randprogramma hebben we in het centrum van Hengelo een heel mooi initiatief in huis.”

Flyers
Door middel van flyers, social media en advertenties worden bezoekers geïnformeerd over welke winkels precies meedoen. Deelnemende bedrijven zijn herkenbaar aan de poster met de tekst: ‘Wij zijn elke zondag open’.

Klant bereiken
„Op die manieren proberen we de klant te bereiken”, aldus Kramer. „Mensen moeten natuurlijk wel weten dat de winkels open zijn. Ik denk dat onze doelgroep ook op zondag naar onze winkel wil komen om kleding te kopen. Ik verwacht dat we Hengelo hiermee goed op de kaart zetten. Ik ben straks zeven dagen per week open met de winkel. Doordeweeks wordt het rustiger. Die trend is er al.”

poll

Alweer een vliegtuig geland voor sloop op Twente Airport

Alweer een vliegtuig geland voor sloop op Twente Airport

  • Nou en? Waarom zoveel aandacht voor zo’n oud wrak? (14%)
  • Ik vind het zo gaaf dat zulke toestellen landen op ons vliegveld (51%)
  • Goed voor de werkgelegenheid, maar het doet me niks (35%)
2463 stemmen