Volledig scherm

20 dode vissen en duizenden euro's schade na wegwerkzaamheden in Enschede

ENSCHEDE - Jeroen Brugman wist niet wat hem overkwam toen hij donderdagochtend de deur opende van zijn aquarium- en vijverspeciaalzaak. Een grote golf water gutste door de deuropening naar buiten. Een bassin met ongeveer 30 speciale goudvissen was gebarsten, waarschijnlijk door de wegwerkzaamheden die woensdag aan de Lasonderstraat hadden plaatsgevonden. Zo’n 20 vissen overleefden het niet, de schade loopt in de duizenden euro’s.

Een jaar geleden, toen de Lasonderstraat opnieuw geasfalteerd werd, had Brugman het bouwverkeer en de gemeente al gewaarschuwd. Met zelfgemaakte verkeersborden (te zien op bovenstaande foto) probeerde hij toen duidelijk te maken dat de trillingen schadelijk konden zijn voor de vissen en het materiaal dat hij in zijn winkel heeft staan. Woensdag tijdens nieuwe wegwerkzaamheden aan de Lasonderstraat lijkt het alsnog te zijn misgegaan. Brugman durft nog de niet met de vinger te wijzen: “Het is onduidelijk of het bassin daadwerkelijk is gebarsten door het bouwverkeer. Maar het is wel heel toevallig dat het is gebeurd terwijl zij buiten bezig waren.”

De plaat in het bassin is geknapt en daarna over elkaar heen geschoven, waardoor 3000 liter water wist te ontsnappen.

Schade
De schade loopt op tot enkele duizenden euro’s. “Het was een op maat gebouwd bassin, dat aan de muur vastgeschroefd zat,” zegt Brugman. De winkeleigenaar meldt ook dat het ronde glas van het aquarium ‘erg’ duur is, en dat aan de speciale goudvissen een prijskaartje tussen de 25 en 100 euro hangt. De 3000 liter water komt daar nog bovenop. “Dat hadden we allicht kunnen hergebruiken, maar van de gemeente moesten we een waterdichte vloer gebruiken in plaats van een vloer met putjes,” zucht Brugman.

Aansprakelijk stellen
De vraag die rest, is wie er aansprakelijk wordt gesteld voor de schade. “Momenteel praten we met de aannemer en we gaan in gesprek met onze verzekeringsmaatschappij,” vertelt Brugman. De aannemer, Lansink-Wegenbouw BV, zou al hebben gezegd dat wanneer de winkeleigenaar denkt dat zij de schade hebben aangericht, dat Brugman het bedrijf aansprakelijk kan stellen.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM

Volledig scherm
Jeroen Brugman met zijn zelfgemaakte borden in 2015 © Charel van Tendeloo

Live Voetbal

home logo Roda JC KerkradeRJC
EINDE
1-1
FC TwenteTWE
away logo

poll

Alweer een vliegtuig geland voor sloop op Twente Airport

Alweer een vliegtuig geland voor sloop op Twente Airport

  • Nou en? Waarom zoveel aandacht voor zo’n oud wrak? (14%)
  • Ik vind het zo gaaf dat zulke toestellen landen op ons vliegveld (50%)
  • Goed voor de werkgelegenheid, maar het doet me niks (36%)
3044 stemmen