Volledig scherm
© Carlo ter Ellen

25 miljoen voor cluster bedrijven luchthaven Twente

ENSCHEDE - De provincie Overijssel reserveert zo’n 25 miljoen euro om de komende jaren de Technology Base Twente van de grond te tillen. Het voornemen het innovatieve bedrijventerrein op de luchthaven een enorme financiële impuls te geven wordt aangekondigd in de provinciale perspectiefnota 2017.

Gedeputeerde Eddy van Hijum stelt in een toelichting dat de geplande investering vooral is bedoeld om de kennisinfrastructuur rond de beoogde Technology Base Twente flink te versterken. „Twente heeft op deze plek de kans zich te onderscheiden op het gebied van de innovatieve lichtgewichtmaterialen, maar dan moet er nog meer dan nu het geval is een cluster ontstaan van kennis en bedrijven. Daarmee ontstaat een centrum dat aantrekkelijk is voor bedrijven om zich er te vestigen.” Zo bestaat het plan een testfabriek voor lichtgewichtmaterialen te ontwikkelen, zullen scholings- en opleidingstrajecten worden verbeterd en moet er worden geïnvesteerd in de infrastructuur.

Overschot
Overigens is nog steeds niet duidelijk of de Technology Base Twente voorziet in een grote behoefte van innovatieve bedrijven. Toch weerspreekt gedeputeerde Van Hijum de suggestie dat Twente werkt aan een overbodig initiatief terwijl elders al een fors overschot aan hectares op bedrijventerreinen bestaat. Van Hijum: „We gaan geen hectares uitgeven als er geen marktvraag is, ook niet op de Technology Base Twente. Het geld komt ten goede aan dat kenniscluster, daar heeft heel Twente uiteindelijk baat bij.”

Duidelijkheid
De provincie doet vermoedelijk eind volgende week een concreet investeringsvoorstel dat meer duidelijkheid verschaft over waar het geld precies voor is bestemd en hoe het over de komende jaren wordt verdeeld. De circa 25 miljoen euro maakt deel uit van een totaalbedrag van 108 miljoen die voor de periode 2015-2019 is gereserveerd voor het stimuleren van de Overijsselse economie. Het bedrag voor de Technology Base is volgens Van Hijum indicatief. ,,Het kan lager uitvallen.’’

poll

Bak van kritiek na bewegingsjacht op wilde zwijnen door Twente

Bak van kritiek na bewegingsjacht op wilde zwijnen door Twente

  • Wat een ophef, ze doen toch niets strafbaars? (70%)
  • Terecht, dit is een onnodige aanslag op de natuur (10%)
  • Ik vind alle jacht op dieren onwenselijk (20%)
892 stemmen