Volledig scherm
© Thinkstock

4 Misverstanden en ernstige zorgen over afvaltaks in Enschede

ENSCHEDE - Er zijn - terecht of onterecht - heel wat zorgen over diftar, blijkt uit onze enquête die door bijna 1.100 Enschedeërs is ingevuld. Hieronder vier misverstanden en ernstige zorgen.

‘Ik ga straks voor mijn buren betalen als zij hun afval in mijn bak gooien.’

Feitelijk onjuist. Er wordt niet in kilo’s, maar in aanbod gerekend. U betaalt dus niet voor de a-sociale buurman. Maar als die buurman hierdoor zelf niet zijn container aan straat hoeft te zetten, is hij zelf wel goedkoper uit. De gemeente denkt dat dit niet vaak zal voorkomen. Omdat iedere keer geld kost, verwacht de gemeente alleen volle containers aan straat.

‘Het gaat de gemeente alleen om geld.’

Nederland kent een gesloten systeem bij afvalstoffenheffing. Er mag dus geen winst worden gemaakt op de afvaltaks. Wat met diftar wordt verdiend, moet worden besteed aan kosten die ermee gemoeid zijn. Bijvoorbeeld het plaatsen van (ondergrondse) afvalcontainers, de verwerkingskosten bij Twente Milieu etc.

‘Waar naartoe met luiers/ incontinentiemateriaal?’

Vieze luiers, billendoekjes en incontinentiematerialen mogen niet in de groene container. Wat nu? In de grijze afvalbak gaat dat stinken als de bak een maand lang achterthuis staat, verzuchten veel Enschedeërs die de enquête invulden. Twente Milieu adviseert luiers naar het afvalbrengpunt te brengen. Andere oplossingen zijn niet voorhanden. Huishoudens die om medische redenen veel incontinentiemateriaal hebben, kunnen straks aanspraak maken op resitutie van een deel van de afvaltaks.

‘Ouderen zijn de klos. Zij kunnen niet met volle bak of vuilniszak op pad.’

Een heikel punt is de situatie van oudere of minder valide Enschedeërs. De afvaltaks wordt niet op basis van kilo’s berekend, maar per aanbod. Het loont dus om de grijze container of vuilniszak zo vol mogelijk te proppen. Veel respondenten uiten hun zorgen dat dat te zwaar wordt. Een oplossing is niet voorhanden. De betreffende inwoners zijn afhankelijk van noaberhulp of moeten simpelweg vaker afval wegbrengen, dus meer betalen. Er wordt gevreesd voor afvaldump. Er zijn al gemeenten waar ouderen hun afval in de gemeentelijke afvalbakken stoppen. Of dat ook in Enschede gebeurt, moet de praktijk uitwijzen.

Benieuwd wat voor effect de invoering van diftar in Enschede op jouw portemonnee heeft? Lees het verhaal in De Twentsche Courant Tubantia van zaterdag.

Reporters van TV Enschede FM namen een kijkje bij een studentenhuis, diftar blijkt daar nog een onbekend begrip. Bekijk de beelden hieronder.

poll

'Almeloër met bijstandsuitkering moet onkruid wieden'

'Almeloër met bijstandsuitkering moet onkruid wieden'

  • Iemand met een bijstandsuitkering mag hier best iets voor doen (59%)
  • Tegenover arbeid hoort een minimumloon te staan (26%)
  • Denkt de gemeente echt dat dit mensen in de bijstand motiveert? (14%)
545 stemmen