Volledig scherm
De winnende RED engineers nemen het in het najaar op televisie op tegen teams uit andere delen van het land © Twente Branding

4 Twentse teams in RTL4 programma GreenTech

ENSCHEDE - De Prinses Marijkeschool in Nijverdal, het Canisius in Almelo, de internationale Prinseschool in Enschede en OBS 't Schöppert in Hengelo zullen na de zomervakantie Twente vertegenwoordigen op de Nederlandse televisie. De leerlingen presenteerden zaterdag de meest duurzame ideeën tijdens de RED Engineers Challenge 2016 en mogen het daarom met hun uitvindingen in het RTL 4 programma Greentech opnemen tegen teams uit andere delen van het land.

Tijdens de opnames mogen de Twentse scholieren een echt werkend prototype van hun uitvindingen bouwen. 'De Stuiterbal' is het winnende idee van de Prinses Marijkeschool. Door een kleine powerbank in het midden kan je al stuiterend stroom opwekken. Het Canisius bedacht een zwart-wit rolscherm dat in de zomer hitte afstoot, terwijl het in de winter juist warmte vasthoudt.

Duurzaam pretpark
Glass Hemisphere, een transparante doos waarin zout water en schoon drinkwater van elkaar gescheiden wordt door zonlicht, is de uitvinding van de internationale Prinsesschool. Het vierde plekje in het televisieprogramma werd door OBS 't Schöppert veroverd met 'Energyland': een pretpark met energie opwekkende attracties. 

Publieksprijs voor biologisch afbreekbaar vuurwerk
De publieksprijs ging naar het duurzame vuurwerk van de Prinseschool locatie Staringstraat. Het reguliere papier dat in vuurwerk zit verwerkt wordt bij deze uitvinding vervangen door biologisch afbreekbaar papier. 

Besef van maatschappelijke problemen
Juryvoorzitter Mirjam Bult, vicevoorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit Twente, was onder de indruk van de kinderen. "De uitvindingen die vandaag gepresenteerd zijn maken niet alleen hun eigen leven beter, maar het leven van iedereen op de wereld. Ze weten wat de grote maatschappelijke problemen zijn."

In totaal deden 26 teams van Twentse basisscholen tot en met de tweede klas van het voortgezet mee. Tijdens de wedstrijd zijn zij beoordeeld op presentatie, probleemanalyse, creativiteit, samenwerking, innovatie en ontwerp.

poll

Politiek en vakbonden moeten alles op alles zetten om Siemens te behouden voor Hengelo

Politiek en vakbonden moeten alles op alles zetten om Siemens te behouden voor Hengelo

  • Kansloos, politici staan machteloos met zulke grote concerns (39%)
  • Natuurlijk, het is van enorm belang voor onze werkgelegenheid (35%)
  • Waarom? Sluiting is de tol die we betalen omdat we duurzamer willen zijn (26%)
1722 stemmen