Volledig scherm
Illustratie: Joyce Rothman

5 jaar gevangenisstraf geëist tegen overvallers Emté-supermarkt Rijssen

ALMELO/RIJSSEN - De overvallers op de Emté-supermarkt in Rijssen verdienen ieder jarenlange gevangenisstraffen. Tegen Brain de G. (26) uit Enschede, die als medewerker van de supermarkt in het complot zat en nauw betrokken was bij de voorbereidingen, eiste officier van justitie Sandra Leusink deze dinsdag vijf jaar.

Hij liet zich die maandagavond 11 januari, samen met collega-medewerkers in de koelcel opsluiten door twee gemaskerde en gewapende overvallers. De aanklaagster noemde Brain de G. 'het brein' achter de roofoverval. Daarbij werd ruim 10.000 euro cash en voor 1.200 euro aan postzegels gestolen. Justitie wil dat de daders die schade aan de supermarkt vergoeden.

Vuurwapen
Ook tegen De G.'s partner in crime Dennis W. (33) uit Enschede, die de overval bekent, vroeg ze vijf jaar. Hij zou met een vuurwapen hebben gedreigd. 'Loetje' van den B. (44) uit de stad, die bij de overval met een mes zou hebben gezwaaid maar iedere betrokkenheid ontkent, hoorde het Openbaar Ministerie eveneens vijf jaar eisen. De moeder van Dennis W., Johanna de V. (60) uit Glanerbrug, die de buit onder de open haard verstopte, zou negen maanden waarvan drie maanden voorwaardelijk moeten krijgen voor opzetheling.

Slachtoffer
Twee jonge medewerksters maakten in hun slachtofferverklaringen duidelijk dat ze het hun vroegere collega Brain vooral kwalijk nemen. ,,Ik voel me verraden, terwijl je zo'n leuke en aardige jongen was.'' Zij noemde het 'onbeschrijflijk naar' toen ze hoorde dat hij dubbelspel speelde.

Schuldig
De aanklaagster acht De G. en W. ook schuldig aan het voorbereiden van een overval op een juwelier in Gronau-Epe. Bij Brain werd een draaiboek met een situatieschets en een rolverdeling gevonden, bij de huiszoeking na de Emté-overval. Dat criminele plan ontstond volgens officier Leusink onder het kijken naar een film over een overval. Vastgelegd werd onder andere dat bleekwater meegenomen moest worden om DNA-sporen te wissen.

Voor Van den B. vroeg officier Leusink vrijspraak, bij gebrek aan bewijs.

Vonnis: 26 juli

poll

Pakket maatregelen van 13 miljoen euro om binnenstad Hengelo 'op te peppen'

Pakket maatregelen van 13 miljoen euro om binnenstad Hengelo 'op te peppen'

  • Eindelijk, Hengelo moet weer dé winkelstad van Twente worden (20%)
  • Zelfs 13 miljoen kan de binnenstad niet redden (49%)
  • Dit plan zal wel weer sterven in schoonheid (32%)
441 stemmen