Volledig scherm

5 tips voor een geslaagd vrijgezellenfeest in Twente

ENSCHEDE - De Twentse binnensteden worden deze nazomer overspoeld door vriend(inn)engroepen die een vrijgezellenfeest vieren. Niet gek, want veel stellen trouwen deze periode. Vrijdag 16 september is dit jaar zelfs de populairste trouwdag van Nederland. Binnenkort nog een vrijgezellenfeest? Bij deze enkele gratis tips voor een geslaagde dag.

Het traditionele solexritje bij de mannen of de high tea voor de vrouwen en vervolgens het etentje en als afsluiter het al dan niet gezamenlijk stappen: de ervaren 'vrijgezellenfeestvierders' hebben dat allemaal wel een keer gezien. Er is niks mis mee, maar veel feestgangers willen wel eens wat anders. Bedrijven in Twente zien dat ook in en komen met nieuwe ideeën. 

Gebruikt u de Tubantia-app? Klik dan hier om verder te lezen.

1. Quadrijden

Quadrijden in het buitengebied van Geesteren. Foto: Emiel Muijderman

Zin in een avontuurlijkere tocht dan een ritje op een solex? Dan is een quad het proberen waard. Dat kan bijvoorbeeld bij BuggyTours in Geesteren. Een of twee uur crossen, over de weg en offroad; weinig mannen die er niet van houden en voor de  en voor de vrouwen juist eens compleet wat anders dan ze gewend zijn.

Behalve een tour - uiteraard onder begeleiding - is er ook de mogelijkheid om je behendigheid te testen op een baan bij het bedrijf. En het mooie aan quadrijden: het kan onder alle weersomstandigheden. Sterker, het is zelfs zo: hoe hoe meer waterplassen, hoe beter. Handig met de herfst op komst. 

2. Escape room, maar dan anders

Volledig scherm

Foto: Thinkstock

Groot kans dat je het al eens hebt geprobeerd: jezelf bevrijden uit een escape room. Voor de mensen die dit fenomeen nog niet kennen: dat is een donkere ruimte, waarin je met een groepje moet proberen aanwijzingen te verzamelen met als uiteindelijke doel te ontsnappen. Ook in Twente schieten escape rooms als paddenstoelen uit de grond. Horecazaken en bedrijven in de recreatieve sector zien in de escape rooms een interessante aanvulling op hun aanbod.

De escape rooms zijn vaak klein. Maar er zijn uitzonderingen. Neem Escape The Villa Wierden. De naam zegt het al: dit is niet een kamer waaruit je moet ontsnappen, maar een gigantisch woonhuis.

Het thema kan zo worden gebruikt in een slechte crimi - samen met butler James probeer je het geheim van zijn verdwenen voorgangers te ontrafelen - maar de gedachte dat je mag speuren in een verlaten villa prikkelt de zenuwen. En het is natuurlijk erg grappig om te merken dat je stoerste vrienden bang blijken in het donker...

3. High tea? High wine!

Volledig scherm

Foto: Thinkstock

Vooruit, eentje speciaal voor de vrouwen. Heb je je buik letterlijk vol van al die scones en rijkelijk belegde broodjes, of begin je het vrijgezellenfeest liever met een goede borrel? Probeer dan eens een high wine. Hetzelfde idee als een high tea, maar dan met wijn. 

Bij sommige wijnboeren of horecagelegenheden is het zelfs mogelijk om te testen welke wijn het beste bij een bepaalde versnapering past. Is een witte wijn nou lekkerder met een stukje jonge kaas of met een blokje pure chocola? En drink je een rode wijn nou met een blokje oude kaas of met nootjes on the side? 

Uiteraard weet je de perfectie combinatie nog niet na een enkel wijntje. Een high wine is dus al met al een ideaal excuus om samen meerdere drankjes te drinken... 

Natuurlijk bestaat er voor de mannen een high beer. Maar om dat nou speciaal als activiteit te benoemen voor een vrijgezellenfeest is een beetje overbodig. Het drinken van een biertje is tenslotte een standaard activiteit naast alle andere avonturen die dag...

4. Disco uit je jeugdjaren

Volledig scherm

Lucky in Rijssen. Foto: Jeffrey Scholman

Geen grotere frustratie op een vrijgezellenfeest dan vlak voor het hoogtepunt - de stapavond - geweerd te worden bij een café of dansclub. Veel horecagelegenheden, ook in Twente, houden een in een rare outfit gestoken aanstaande bruidegom of bruid en hun gevolg liever buiten de deur. Vermoedelijk omdat de groepen te groot zijn of omdat er al wat drank in de mannen of vrouwen zit, al zullen de uitsmijters bij de ingang dat nooit toegeven.

Gelukkig zijn er alternatieven. Tip: ga terug naar de favoriete disco uit je jeugdjaren. Daar kom je doorgaans wel binnen. Natuurlijk ben je daar nu 'veel te oud' voor en zijn alle andere gasten 'pubers', maar een vrijgezellenfeest leent zich bij uitstek voor een avondje down memory lane.

Nog een keer samen met je vriend(inn)en de barkeeper 'omlullen' voor een gratis drankje, nog een keer samen een rondje lopen om pas twee uur later terug te keren en nog een keer een knappe vent of leuke chick een blauwtje laten lopen. Puur om te kijken of je nog goed in de markt ligt...

5. Tentfeest of festival

Volledig scherm

Een tentfeest of festival: voor elk wat wils. Foto: Emiel Muijderman

Vind je een uitstapje naar de disco toch echt een stap te ver? Ga dan naar een tentfeest of een festival in de regio. Daarvan zijn er ook dit najaar nog genoeg: Dorpsfeest Tilligte (17-09), Daarles Tentfeest (23-09), Schuttersfeesten Diepenheim (23-09) en het Cafeestival Hengevelde (29-10).

Je outfit vormt geen probleem, je ontmoet mensen van alle leeftijden en het moet heel raar lopen, wil je geen muziek horen van jouw smaak. Vaak treden er immers meerdere bands op, of wisselen een band en dj elkaar af.

Het is wel verstandig om niet naar het tentfeest in je eigen woonplaats te gaan. Te veel bekenden die je zien in je bananen-, piemel- of cupcakepak. En je loopt het risico je aanstaande en zijn of haar stapmaatjes tegen het lijf te lopen.

Weinig budget? Geen probleem!

Niet zoveel geld over voor je vriend of vriendin die gaat trouwen? Of gewoon krap bij kas? Niet getreurd: een leuke activiteit hoeft geen fortuin te kosten. Kies als dagactiviteit een spelletje van vroeger uit. Denk aan elfen, buskruit, touwtrekken, 'pionnenvoetbal' met gevulde flessen water, blikspuit... Geef toe: er zit vast een spel tussen dat jij vroeger ook leuk vond. De locatie kies je zelf.

Ook een etentje kun je zo duur maken als je zelf wilt. Samen picknicken in het park met een paar kratjes bier uit de aanbieding of flessen huiswijn kan ook heel gezellig zijn.

Volledig scherm
© iStock/ThinkStock

Poll

Aantal Nederlanders dat gasvrij wil wonen minder dan jaar geleden

Aantal Nederlanders dat gasvrij wil wonen minder dan jaar geleden

  • Slechte ontwikkeling, stoppen met aardgas is beter voor het milieu (5%)
  • Begrijpelijk, de kosten voor een gasvrij huis zijn nog erg hoog (65%)
  • Maak alle nieuwe huizen gasvrij, dan lost het zichzelf op (30%)
83 stemmen