Volledig scherm
Het Elderinkshuis aan De Klomp is een van de genomineerden voor de monumentenprijs. © Carlo ter Ellen

6 genomineerden voor Enschedese monumentenprijs

ENSCHEDE - De Enschedese monumentenprijs wordt dit jaar weer uitgereikt. Met de prijs wil de gemeente haar waardering tonen voor organisaties en personen die zich inzetten voor erfgoed. Van de 67 aanmeldingen, zijn inmiddels zes monumenten geselecteerd door de jury.

In 2013 ging de eerste erfgoedprijs naar Villa Welna aan de Oldenzaalsestraat. Daarna is er geen monumentenprijs meer uitgereikt in Enschede. Dat komt onder meer door geldgebrek bij de gemeente Enschede. Dit jaar konden weer kandidaten worden voorgedragen. De gemeente kreeg 67 aanmeldingen binnen.

Nominaties
Er zijn er zes geselecteerd door de jury, die bestaat uit leden van de Adviescommissie Cultuurhistorie, de monumentencommissie en de Historische Commissie Boekelo. De jury heeft ervoor gekozen om uit elk stadsdeel een nominatie mee te nemen. Uit Stadsdeel Zuid is niets binnengekomen.

De genomineerden zijn: De synagoge aan de Prinsestraat, de oude West-Indiëschool aan de Bonairestraat, Marcel Meijer Hof wegens zijn inzet voor het cultureel erfgoed in de stad, de Oosterbegraafplaats aan de Noord Esmarkerrondweg, het Elderinkshuis aan De Klomp en het portiershuisje van de afgebroken Boekelose Stoombleekerij aan het Bleekerijplein in Boekelo.

Criteria
Wie de prijs in de wacht sleept, blijft nog even een verrassing. "Er zijn nooit echt criteria opgesteld waaraan monumenten moeten voldoen om in aanmerking te komen voor de prijs", vertelt Matthijs Schaap, projectmanager bij de gemeente. "Wel is besloten dat de prijs aan een instelling, plek of persoon kan worden toegekend vanwege de cultuurhistorische waarde."

De uitreiking is op 10 september, Open Monumentendag, in de Burgerzaal van het stadhuis.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM

poll

Boer Frans sluit 'zijn' Lutterzand af

Boer Frans sluit 'zijn' Lutterzand af

  • Goede zet, recreanten gaan niet respectvol om met de natuur (70%)
  • Tevreden wandelaars worden dupe van frustratie van Frans (19%)
  • Frans maakte zichzelf ook schuldig aan illegaal crossen (11%)
1607 stemmen