Volledig scherm
Met Lars van der Pluym als begeleider loopt Kelly Hayes (rechts) z’n rondjes op de baan van het FBK Stadion in Hengelo. © Emiel Muijderman

60-jarige Amerikaan treedt in Hengelo in voetsporen van wereldrecordhouder Kenenisa Bekele

HENGELO – De Amerikaan Kelly Hayes bezoekt wereldwijd atletiekstadions waar mondiale hardlooprecords zijn gevestigd. Vrijdag bracht hij een bezoek aan het FBK Stadion in Hengelo. Zijn doel: het wereldrecord van Kenenisa Bekele op de 5 kilometer evenaren. Maar wel op zijn eigen manier.

Samen met zijn vrouw Linda reist de 60-jarige Hayes de wereld over om aandacht te vragen voor de Bridging Bionics Foundation. ‘Turn dollars into steps’ is de leus. Dankzij kostbare bionische pakken kunnen mensen met een dwarslaesie rechtop staan en weer lopen.

Persoonlijk doel
Hayes, werkzaam bij NBC Sports, treedt in de voetsporen van topatleten en loopt in de stadions waar wereldrecords zijn gevestigd. Hayes’ zestigste levensjaar staat volledig in het teken van zijn Running Decathlon. „Het is ook een persoonlijk doel”, fluistert zijn vrouw Linda langs de zijlijn van het FBK Stadion. „Dit is typisch Kelly, altijd op zoek naar grenzen.”

Rome
Na twee lopen in het Stadio Olimpico in Rome, moest het vrijdag in Hengelo gebeuren. Het FBK Stadion was van groot belang, want Kenenisa Bekele zette in 2004 op deze baan een recordtijd van 12.37,35 op de 5 kilometer neer. Nu beseft de 60-jarige ook wel dat een wereldrecord evenaren iets te hoog gegrepen is, maar maximaal twee keer zijn tijd lopen moet toch lukken. Thuis in Aspen, Colorado heeft hij veel getraind, dus over de streeftijd van 25.14 minuten maakt hij zich niet druk.

Leeftijd vieren
Vanwaar deze wereldreis? Waarom nu? Hayes lacht. „Ik ben vorige maand zestig jaar geworden en ik wilde zo graag eens iets geks doen, mijn leeftijd vieren.” En dat is gelukt. Na drie weken Italië kwam het echtpaar gisteren in Hengelo aan. „We hebben nu al zoveel meegemaakt”, zegt zijn vrouw opgetogen. Genoeg stof voor mooie verhalen die ze als freelancejournalisten nog willen optekenen.

Berlijn en Londen
En de reis is nog niet voorbij. Na Hengelo volgen nog drie lopen in Berlijn en Londen. Linda: „En dan even naar huis, zodat Kelly kan trainen voor de langere afstanden. In Berlijn moet hij de marathon in vier uur lopen.” En in het najaar ook nog naar Sevilla, Brussel en Lissabon.

Begeleidingsteam
Het is tijd voor actie. Tot grote verbazing van Hayes hebben Bureau Hengelo en atletiekvereniging MPM voor een professioneel begeleidingsteam gezorgd: van een haas tot een timer. „Hayes stuurde een opmerkelijke e-mail”, zegt Monique Otto van Bureau Hengelo. „Ontroerend om te lezen hoe dit stel de wereld over reist.”

Missie geslaagd
Het startschot klinkt en Hayes waant zich even Kenisia Bekele. Zijn vrouw legt de loop van begin tot eind vast op haar iPhone, in haar andere hand de losse flodder van het startschot. Een mooi souvenir. Ze pinkt een traantje weg als haar man na 12,5 rondes finisht. Met een eindtijd van 24.08 minuten is ook in Hengelo het doel behaald. De missie van Hayes is geslaagd.

poll

Boef weer welkom op Dauwpop na excuses op Noorderslag?

Boef weer welkom op Dauwpop na excuses op Noorderslag?

  • Wat mij betreft prima, iedereen maakt fouten (9%)
  • Nee, na zijn uitspraken is die deur dit jaar dicht (77%)
  • Boef? Ik ga naar Dauwpop voor Kensington! (15%)
497 stemmen