Volledig scherm

Actie tegen hoog grondwater in Enschede in zicht

ENSCHEDE – Er bevinden zich nog grondwaterpompen in en rond Roombeek. Een aantal kunnen zonder al te veel problemen weer in werking worden gesteld. Maar het effect op natte en ondergelopen kelders en kruipruimten in de omgeving is over het algemeen beperkt, denkt de gemeente. Behalve rondom de Minister dr. De Visserstraat in Walhof-Roessingh. Daarom wordt overwogen enkele waterwinputten en pompen weer te gebruiken.

De gemeente heeft alle winputten en grondwaterpompen (beide zijn nodig om water omhoog te halen) in Enschede-Noord in kaart gebracht. Veertien van deze putten kunnen op korte termijn weer worden gebruikt. Het gaat om vier putten die voorheen door Grolsch zijn gebruikt (twee achter de voormalige pastorie aan de Deurningerstraat en twee in het gebied rond Rozendaal) en tien gemeentelijke putten (twee aan de Kottendijk, drie bij Rozendaal en vijf aan de Voortsweg).

Effect
Het effect van het in werking stellenvan de meeste putten is ‘zeer beperkt’, zegt de gemeente. De pompen aan de Kottendijk zouden een ‘beperkt effect’ kunnen hebben, maar bij de twee achter de pastorie is er zelfs een ‘redelijke kans’ op succes.


Kosten
Als de gemeente besluit alle veertien ‘gebruiksklare’ winputten weer te gaan gebruiken, dan kost dat eenmalig 95.000 euro. Om de pompen in werking te houden is vervolgens nog eens 69.000 euro per jaar nodig. De gemeente denkt zelf aan het in werking zetten van de pompen achter de pastorie. De gemeente bekijkt nu hoe de staat van beide pompen is. Zodra ze in werking worden gesteld, worden extra peilbuizen in de buurt geplaatst om het effect te meten.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM

Volledig scherm
© Erna Lammers

Live Voetbal

home logo FC GroningenGRO
87'
1-0
FC TwenteTWE
away logo
home logo VVV-VenloVVV
84'
1-1
PEC ZwolleZWO
away logo
home logo AjaxAJA
83'
1-2
VitesseVIT
away logo
home logo FC UtrechtUTR
EINDE
1-7
PSVPSV
away logo

poll

Eaton in Hengelo verplaatst productie deels naar Engeland en Polen: 32 banen weg

Eaton in Hengelo verplaatst productie deels naar Engeland en Polen: 32 banen weg

  • Het zal daar vast goedkoper kunnen, maar onze arbeiders zijn zo de dupe! (82%)
  • Ach, er komen ook activiteiten van een Engels zusterbedrijf naar Hengelo (8%)
  • Vervelend voor die mensen, maar Nederland heeft een goed sociaal vangnet (10%)
888 stemmen