Volledig scherm
© Ivo Kruger

Activist Rik Min geweigerd op UT

ENSCHEDE - “Ik ben nog nooit zo behandeld. Hier is een democratisch recht verbroken!” Activist en voormalig UT-docent Rik Min is zeer verontwaardigd over het feit dat hem dinsdagavond de toegang tot de Vrijhof werd ontzegd.

Daar hield Studium Generale een bijeenkomst over Syrië. Min deelde namens het ‘Aktiekomitee Stop Medialeugens Over Syrië’ voor de deur pamfletten uit en liet de bezoekers op luide toon weten dat ze binnen uitsluitend leugens te horen zouden krijgen. De sprekers waren NOS-journalist Lex Runderkamp en Volkskrant-journalist Sakir Khader en fotograaf Fouad Hallak. Volgens Min zijn dat mensen die uitsluitend Amerikaanse persbureaus napraten.

Reden ontzegging
Organisator Peter Timmerman legt uit waarom Min de toegang werd ontzegd: “Hij is van harte welkom om hier mee te doen aan de discussie. Maar hij stond voor de zaal ons publiek op zeer luide toon te vertellen dat ze uitsluitend Amerikaanse leugens te horen zouden krijgen. Hij adviseerde ons publiek om niet naar binnen te gaan. Dat vonden we erg onfatsoenlijk van hem. Kritische geluiden zijn welkom, maar het is gewoon niet netjes om ons publiek te intimideren. Dus de bewaking heeft hem gevraagd om weg te gaan.”

'Het was een aanfluiting'
Volgens Min sprak hij inderdaad op luide toon: “Ja, ik was geëmotioneerd. De Derde Wereldoorlog kan morgen uitbreken door wat er in Syrië gebeurt. En hier worden onder het mom van een ‘wetenschappelijke discussie’ mensen opgevoerd als deskundigen, terwijl ze helemaal niet deskundig zijn. De NOS en de Volkskrant verzwijgen al jaren de waarheid over Syrië. Het was een aanfluiting! En het publiek was op mijn hand, verschillende mensen zeiden: ‘Je hebt gelijk.’”

Actie
Min heeft uit onvrede over de westerse berichtgeving het ‘Aktiekomitee Stop Medialeugens over Syrië’ opgericht. De groepering heeft in elk geval op Facebook nog niet erg veel aanhang: de community heeft slechts zeven likes. Wie wil weten hoe Rik Min over Syrië en de westerse berichtgeving denkt: donderdagavond spreekt hij vanaf 20 uur op het politiek café van de Nieuwe Communistische Partij Nederland in café De Pimpelaar in Enschede.

poll

Politiek en vakbonden moeten alles op alles zetten om Siemens te behouden voor Hengelo

Politiek en vakbonden moeten alles op alles zetten om Siemens te behouden voor Hengelo

  • Kansloos, politici staan machteloos met zulke grote concerns (39%)
  • Natuurlijk, het is van enorm belang voor onze werkgelegenheid (35%)
  • Waarom? Sluiting is de tol die we betalen omdat we duurzamer willen zijn (26%)
1647 stemmen