Volledig scherm
Vuilnismannen van Twente Milieu moeten het afval laten staan © Emiel Muijderman

Afval overleden man uit Hengelo wordt niet opgehaald

HENGELO - Jan Schepers (64) stond naar eigen zeggen perplex toen hij erachter kwam dat Twente Milieu het afval van zijn overleden vader niet kwam ophalen. De chips op de vuilnisbakken bleken geblokkeerd.

De vader van Schepers overleed op 20 augustus. "Hij liet een huis achter. We waren druk met het afhandelen van andere zaken”, aldus Schepers. "Een maand na zijn overlijden zetten wij de afvalcontainer aan straat. Maar die werd niet geleegd door Twente Milieu. Zónder bericht."

Afvalpas
Dan was er het afval dat Schepers naar het afvalbrengpunt wilde brengen. "Twee weken geleden bracht ik afval van mijn vader naar de stort en dat ging prima. Vorige week deed de pas het ineens niet meer. Dus ik bellen.” De afvalpas bleek ook geblokkeerd.

Niet de eerste gedachte
Schepers wist van niets en bleef zitten met het afval van zijn overleden vader. "Laat de nabestaanden even weten dat er zaken rondom het ophalen van huisvuil worden geblokkeerd. Als iemand overlijdt is het afval dat hij achterlaat niet je eerste gedachte, lijkt mij zo.”

Na heen en weer te hebben gebeld met de gemeente en Twente Milieu kreeg hij een voorstel: hij kon een dagpas krijgen om het vuilnis naar het afvalbrengpunt te brengen. Of hij zelf dan een aanhanger kon regelen voor de tonnen. Voor Schepers is dat een principekwestie. "Dat is afval van mijn overleden vader, niet van mij.”

Meer meldingen
Bij de gemeente kreeg Schepers te horen dat deze gevallen vaker worden gemeld. Maar verder kon de gemeente niets voor hem doen. Schepers snapt dat instanties de pas blokkeren als je onjuist met je afval omgaat. "Maar mijn vader hield zich netjes aan de regels. Het werd voor hem niet eenvoudiger toen hij na zijn negentigste afval moest scheiden, want hij kon het niet onthouden. Desalniettemin scheidde hij zorgvuldig zijn afval”, vertelt Schepers. "Wat ik wil is dat de gemeente nabestaanden een seintje geeft, dat ze een maand de tijd hebben om het afval aan de weg te zetten.” 

Afvalstoffenheffing
Twente Milieu laat weten dat het van de gemeente doorkrijgt dat de afvalstoffenheffing niet meer wordt betaald. Daarna wordt de chip op de tonnen geblokkeerd. Wat de reden van het niet betalen is, wordt niet door de gemeente doorgegeven, in verband met privacy. De gemeente kent het probleem. "Er wordt gezocht naar een oplossing voor dit vervelende probleem”, aldus een gemeentewoordvoerder.

poll

Politiek en vakbonden moeten alles op alles zetten om Siemens te behouden voor Hengelo

Politiek en vakbonden moeten alles op alles zetten om Siemens te behouden voor Hengelo

  • Kansloos, politici staan machteloos met zulke grote concerns (38%)
  • Natuurlijk, het is van enorm belang voor onze werkgelegenheid (36%)
  • Waarom? Sluiting is de tol die we betalen omdat we duurzamer willen zijn (26%)
794 stemmen