Volledig scherm
© Lars Smook

AkzoNobel in Hengelo: 28 lekkages sinds 2014

HENGELO - Sinds 2014 zijn er 28 lekkages geweest van leidingen van AkzoNobel in Hengelo. In totaal is daarbij ongeveer 130 ton zout in het milieu terechtgekomen. Er is momenteel ‘zeer intensief contact’ tussen Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) en AkzoNobel over het onderzoek naar putten en de staat van de pijpleidingen.

AkzoNobel moet van toezichthouder SodM versneld de kwaliteit van de leidingen verbeteren en er moet een systeem komen waarmee lekkages vroegtijdig opgespoord kunnen worden. ,,Wij hebben daarbij zeer duidelijk gesteld dat wij van AkzoNobel verwachten deze verbeteringen met de grootst mogelijke urgentie door te voeren”, aldus SodM.

Druk
Al in 2014 drong de toezichthouder er bij AkzoNobel op aan het onderhoud en de inspectie van de horizontale transportleidingen te verbeteren. In dat jaar was er sprake van een verhoogd aantal (12) pekel- en brakwaterlekkages. Daarvan 8 in transportleidingen, 4 binnen de fabriek. Daarop is door AkzoNobel vorig jaar een ‘lekkage preventietam’ ingesteld. In dat jaar waren er minder lekkages (5 in leidingen, 3 in de fabriek), maar in de eerste helft van dit jaar waren het er al weer 8, waarvan 3 in de fabriek.

Reden voor SodM om AkzoNobel wederom te vragen om de inspecties van de leidingen in Twente te verbeteren. SodM vindt dat de ‘risicobeoordeling’ herzien moet worden, waarop gebaseerd is hoe vaak leidingen worden geïnspecteerd. Daar zou AkzoNobel inmiddels mee begonnen zijn.

Grote lekkage
De laatste lekkage van brak water, aan de Mensinkweg in Hengelo, was ‘veel groter dan gebruikelijk’, zegt SodM. Daarbij verdween 1.400 kubieke meter brak water in de grond, wat neerkomt om meer dan een half Olympisch zwembad.

In 2015 en 2016 is volgens schattingen van AkzoNobel in totaal 130.000 kilo zout in het milieu terechtgekomen. Dat is door het Hengelose bedrijf ook weer opgeruimd ‘in overeenstemming met de geldende richtlijnen’.

Boorputten
De ontdekking van een uit de jaren tachtig stammende lekkage van diesel bij een boorput aan de Zwartevennenweg, leidde eind juni ook al tot de opdracht van SodM aan AkzoNobel alle 550 boorputten te inspecteren. In dit geval gaat het om de verticale leidingen naar de zoutcavernes. Het bedrijf doet tot eind oktober onderzoek naar de eerste acht geselecteerde boringen.

poll

Torenflat op oud badhuis in Hengelo

Torenflat op oud badhuis in Hengelo

  • Mooie manier om de restanten van dit historische gebouw te behouden (30%)
  • Veel te massaal, dat gaat ten koste van de privacy van buurtbewoners (61%)
  • Als ze het maar snel doen, nog een winter en dat badhuis zakt in elkaar (8%)
3762 stemmen