Volledig scherm
© Frans Nikkels

AkzoNobel onder verscherpt toezicht na lekkages

HENGELO - De problemen met lekkages bij AkzoNobel zijn voor het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) aanleiding de hele zoutindustrie in Nederland tegen het licht te houden. Daarnaast is AkzoNobel onder verscherpt toezicht geplaatst.

Als gevolg van de lekkages van diesel, pekel en brakwater bij AkzoNobel gaat SodM ‘met onmiddellijke ingang’ twee toezichtprojecten uitvoeren. Behalve dat de geologische en technische aspecten van de zoutindustrie onderzocht worden, betreft het ook deze aspecten van de ondergrondse cavernes. Zoals bekend wordt in twee ondergrondse cavernes van AkzoNobel diesel opgeslagen.

Gebrek aan begrip
De gang van zaken bij AkzoNobel leidt er toe dat het bedrijf onder verscherpt toezicht van SodM komt te staan. SodM mist bij AkzoNobel ‘een gepast gevoel van urgentie en begrip om de problemen met lekkende boringen en pijpleidingen aan te pakken’, aldus Inspecteur-generaal der Mijnen Harry van der Meijden. ,,De wijze en het tijdstip van melden aan SodM schiet tekort en er heeft een ongeautoriseerde her-ingebruikname plaatsgevonden van een transportleidsing na een lekkage.” Dat laatste is een nieuw feit.

Speciaal team
Het is de baas van SodM zelf die de dagelijkse leiding neemt over een speciaal team van inspecteurs, dat er gaat toezien dat het Twentse zoutwinbedrijf ‘haar verantwoordelijkheid neemt’. Van der Meijden: ,,Het verscherpte toezicht blijft van kracht tot ‘het management van de operaties in algemene zin en de integriteit van alle putten en transportleidingen in het bijzonder geborgd zijn.” Minister Kamp van Economische Zaken heeft gistermiddag de Tweede Kamer met een brief geïnformeerd over het besluit. Hij waarschuwt AkzoNobel daarin dat hij ‘gebruik kan maken van zijn bevoegdheid om mijnbouwvergunningen en milieuvergunningen in te trekken’.

Boetekleed
In een reactie trekt AkzoNobel het boetekleed aan. ,, Dit is een duidelijk signaal dat wij nog adequater en sneller actie moeten ondernemen. Wij betreuren de lekkages en begrijpen de zorgen daarover zeer goed. Dit nemen wijt hoog op. De afgelopen periode is ook voor ons onacceptabel. Onze doelstelling is nul incidenten. Belangrijkste nu is om daadkrachtiger te zijn en alles te doen wat mogelijk is”, aldus een woordvoerder.

poll

Alweer een vliegtuig geland voor sloop op Twente Airport

Alweer een vliegtuig geland voor sloop op Twente Airport

  • Nou en? Waarom zoveel aandacht voor zo’n oud wrak? (14%)
  • Ik vind het zo gaaf dat zulke toestellen landen op ons vliegveld (51%)
  • Goed voor de werkgelegenheid, maar het doet me niks (35%)
2467 stemmen