Volledig scherm
Akzo Nobel is begonnen met de reparatie van lekke leidingen © Annina Romita

AkzoNobel ontfermt zich over zieke bomen bij lekke pijpen

HENGELO - Akzo Nobel is begonnen met de reparatie van lekke leidingen. Het bedrijf probeert bovendien de bomen rondom te redden die er door de lekkage van pekel en diesel in het grondwater slecht aan toe zijn. De bomen met schade worden geïnjecteerd met een middel dat de groei bevordert.

Door lekke leidingen is in een groot gebied ten zuiden van Hengelo de afgelopen jaren pekel en soms ook diesel in de grond gelopen. Steeds meer lekkages zijn de laatste weken aan het licht gekomen. In opdracht van AkzoNobel heeft een gespecialiseerd bedrijf langs het hele tracé de schade aan de bomen door zout water geïnventariseerd.

Bruin blad
AkzoNobel kan nog geen overzicht geven, maar de schade is bijvoorbeeld aan de Rougoorweg duidelijk zichtbaar. Over een lengte van zeker 750 meter langs de Rougoorweg en de Boekeloseveldweg laten tientallen eikenbomen aan één kant hun blaadjes vallen: aan de zijde waar een sloot loopt. Door deze sloot is een groot deel van de ongeveer 1.400 kubieke meter zout water weggestroomd. Laag struikgewas en onkruid langs deze sloot is al bruin aan het worden of heeft geheel de geest gegeven. Een coniferenhaag rond een tuin is afwisselend groen en bruin.

Verscherpt toezicht
Het concern is intussen op diverse plekken in het buitengebied van Hengelo en Enschede bezig met het vervangen van leidingen en koppelstukken. Onder andere langs de Rougoorweg wordt een zogenoemde brakwaterleiding over een lengte van 800 meter vervangen. Een koppelstuk in deze leiding ging in augustus kapot en veroorzaakte de enorme lekkage van zout water, die er mede toe leidde dat het bedrijf onder verscherpt toezicht van het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) kwam te staan.

Inmiddels is ook het systeem aangepast waarmee de druk in de leidingen in de gaten wordt gehouden. Op de plekken met de hoogste risico’s zijn peilbuizen geplaatst en er wordt vaker gecontroleerd.

Keuring
De reparaties moeten binnen twee maanden klaar zijn, zegt een SodM-woordvoerder. Daarna worden de leidingen gekeurd en kan SodM toestemming geven voor het gebruik ervan.

poll

Wifi-tracking in Enschede in strijd met recht op privacy

Wifi-tracking in Enschede in strijd met recht op privacy

  • Eens, hoe vaak ik in de binnenstad kom is alleen mijn zaak (48%)
  • Gezeur, die data zegt niks over mijn privéleven (20%)
  • Het maakt mij echt niet uit, ik heb toch niks te verbergen (32%)
102 stemmen