Volledig scherm
© Lars Smook

Arme Enschedese zzp’er Dorothée wil van niks naar een miljoen

ENSCHEDE - Dorothée Loorbach gaat een boek schrijven over hoe je rijk kunt worden. En dat boek moet haar inderdaad zelf een fortuin opleveren. Het is nu al te koop. Keiharde noodzaak, want de Enschedese zit als ‘best succesvol zzp’er’ toch op zwart zaad. Zoals veel zzp’ers.

Ze noemt het haar Geldproject. Op de video die Loorbach maakte, toont ze heel demonstratief haar banksaldo. Dat staat op nul. „Er zullen mensen zijn die denken: ja, het zal wel. Maar het is echt zo. Ik heb echt geen cent meer.” En voor 1 oktober moet ze wel een paar duizend euro hebben om de hypotheek te betalen en te eten met haar dochtertje.

„Ik werk hard”, zegt de eigenares van Sound of Confetti, „en ik heb ook zeker opdrachten. Maar het is wel heel lastig om de zomermaanden te overbruggen. Ik lig in bed wel te piekeren: hoe betaal ik mijn rekeningen, moet ik straks mijn huis uit?”

Vertrouwen
Het boek moet nog geschreven worden. Maar ze vraagt via internet om vertrouwen in haar te hebben en het nu al te kopen. Voor een tientje. In één dag zijn er 54 besteld. Het wordt geen roman, maar een soort ‘how to’. Hoe word je rijk, in dit geval. Ze gaat er voor te rade bij ‘de besten van het land in financieel ondernemerschap’. De Enschedese zal het larderen met haar eigen belevenissen. Ondertussen zal ze op internet steeds verslag uitbrengen van haar lotgevallen. Er heeft al een uitgeverij interesse getoond.

Met haar marketingachtergrond verwacht ze dat dit boek het begin zal zijn van een omwenteling. „Ik verwacht dat ik al schrijvende ook op heel veel nieuwe creatieve ideeën en plannen kom. Maar het is geen grap. Ik wil echt via dit boek naar een fortuin. Ja, een miljoen of zo. Of zoveel geld dat ik niet meer hoef te werken, al ga ik natuurlijk niet werkloos thuis zitten. Als ik een miljoen boeken verkoop, ben ik aardig op weg.”

​Rondkomen
Loorbach doorbreekt met haar Geldproject een taboe, weet ze zeker. Massa’s zelfstandige ondernemers komen niet of nauwelijks rond. Zelfs op het oog zeer succesvolle zzp’ers, waar zij zelf hoog tegenop kijkt. ‘Ik kreeg heel veel reacties, van mensen die het ook heel zwaar hebben en waarvan ik dat nooit had gedacht. Op sociale media zie je alleen maar vrolijke, succesvolle mensen, die het schijnbaar goed hebben. Maar de waarheid is dus anders en dat durven ze niet te zeggen. Veel werken zich kapot, maar bouwen niets op. Geen pensioen, geen spaargeld en er is ook geen geld voor een verzekering tegen arbeidsongeschiktheid.”

Zo is het bij haar ook. „Mensen zeggen tegen mij ook: Jij? Maar je bent altijd zo druk! Ja, dat ben ik ook. Maar druk betekent nog niet hetzelfde als financieel succesvol. Mensen koppelen dat onterecht aan elkaar. Ik ben nu tien jaar ondernemer en ben in alle valkuilen getrapt waar je als zzp’er in kunt trappen. Ik ben goed in mijn werk, maar niet zakelijk. Ik doe veel voor niets, of voor te weinig. Omdat ik mijn werk leuk vind. En zo werken en beginnen veel zzp’ers. Maar dat moet je ontstijgen; je moet denken als werkgever.”

Kijk voor meer info op: www.hetgeldproject.tumblr.com

Volledig scherm
© Lars Smook
Ik zeg wat je nooit hardop zou moeten zeggen. Zeggen ze. #hetgeldproject

poll

Boef weer welkom op Dauwpop na excuses op Noorderslag?

Boef weer welkom op Dauwpop na excuses op Noorderslag?

  • Wat mij betreft prima, iedereen maakt fouten (9%)
  • Nee, na zijn uitspraken is die deur dit jaar dicht (77%)
  • Boef? Ik ga naar Dauwpop voor Kensington! (14%)
549 stemmen