Volledig scherm

Arrestanten vrijuit na tonen hakenkruis in Enschede

ENSCHEDE. De aanhoudingen van vier demonstranten tijdens de anti-azc demonstratie op 13 februari in Enschede zijn geseponeerd. De mannen werden aangehouden omdat ze een Pegida-vlag toonden waarop een hakenkruis in een prullenbak stond afgebeeld.

En dat mag, bevestigt woordvoerder Barbara van Heerde van Openbaar Ministerie (OM). “De vier zijn onterecht als verdachte aangemerkt. Ze pleegden geen strafbaar feit.”

Een hakenkruis tonen in de openbare ruimte is verboden, maar niet als deze in de afbeelding wordt afgekeurd. “Er moet dus goed naar de context van de afbeelding worden gekeken.” De vier arrestanten zijn vrij snel na hun aanhouding weer vrijgelaten, maar ze bleven nog wel verdachte. Dat is nu dus niet mee zo.

Nog een zaak geseponeerd
Ook de zaak tegen een andere arrestant, die werd aangehouden voor het afsteken van vuurwerk, is geseponeerd. Ook in dit geval bleek het niet om strafbare feiten te gaan.

Een zesde persoon wacht nog op het oordeel van het OM. Hij werd aangehouden voor het gebruiken van geweld tegen de politie, maar er moeten eerst nog getuigen gehoord worden voordat er eventueel een dagvaarding tegen hem kan worden opgemaakt.

Het bewuste spandoek

Volledig scherm

Poll

Meeste aanvoerders betaaldvoetbalclubs willen competitie uitspelen

Meeste aanvoerders betaaldvoetbalclubs willen competitie uitspelen

  • En terecht. Je kunt een competitie niet zo beëindigen (10%)
  • Zucht: wie zit daar nu nog op te wachten? (64%)
  • Hoogste tijd om gezamenlijk een knoop door te hakken: dit duurt veel te lang (26%)
1185 stemmen