Volledig scherm
© Thinkstock

Audio | Asielzoekers naar de voedselbank door bureaucratie in Enschede

ENSCHEDE - Een kleine dertig asielzoekers die net in het bezit zijn van een verblijfsvergunning, klopten dit jaar aan bij de voedselbank in Enschede. Niet voor structurele hulp, maar gedwongen door de bureaucratie.

Onnodig, vindt D66-raadslid Vic van Dijk. Hij wil in de raad een lans breken voor de statushouders, de groep asielzoekers met een verblijfsvergunning.

Achterstand
Een statushouder die vanuit een azc een huurwoning in Enschede betrekt krijgt nog twee weken zak- en kleedgeld van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Hij of zij zal bij de gemeente een bijstandsuitkering aanvragen en kan, in afwachten van de maximaal acht weken durende procedure, een voorschot op de bijstand krijgen. Daarmee lijkt alles rond. "Maar de statushouder moet ook zo'n acht weken wachten op huurtoeslag of zorgtoeslag", vertelt Van Dijk. "Dus dreigt er huurachterstand. Om rond te komen melden veel statushouders zich bij de voedselbank."

Enschede FM sprak met Vic van Dijk. Beluister het fragment hier.

Onnodig druk
Zowel vluchtelingenwerk van Alifa als de voedselbank zijn onnodig druk met het begeleiden en inschrijven. Van Dijk: "En dat allemaal voor maar twee maanden, want de bijstandsaanvraag is bijna een formaliteit. Dat moet anders kunnen. De meest simpele oplossing zou zijn dat de gemeente een voorschot verstrekt op de toeslagen en dat dan weer verrekend met de Belastingdienst. Maar misschien moeten we ook wel gewoon aan de bel trekken bij de Belastingdienst."

Vic van Dijk heeft van het college van B en W de belofte gekregen dat zijn kanttekeningen op maandag 12 september worden besproken.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM

Volledig scherm
© Lars Smook

Live Voetbal

home logo AZAZ
80'
2-0
FC TwenteTWE
away logo

poll

Scholen in Almelo ruilen vette hap in voor gezonde snacks

Scholen in Almelo ruilen vette hap in voor gezonde snacks

  • Terecht, scholen horen het goede voorbeeld te geven (59%)
  • Onzin. Laat kinderen zelf de keuze maken wat ze eten (12%)
  • De jeugd gaat nu in tussenuren vast naar de snackbar... (29%)
298 stemmen