Volledig scherm
© Emiel Muijderman

Audio | Bestuursvoorzitter Saxion waarschuwt: afkomst bepaalt toekomst leerling te sterk

ENSCHEDE - Afkomst bepaalt nog steeds te sterk de kansen van een kind in het onderwijs en de maatschappij. Die sociale ongelijkheid dreigt zelfs toe te nemen, zo waarschuwt bestuursvoorzitter Wim Boomkamp van Saxion Hogescholen in zijn openingsrede voor het nieuwe studiejaar. Kinderen krijgen volgens hem te vroeg een stempel opgedrukt waar ze moeilijk meer van af komen.

Het hbo dreigt daardoor als ‘emancipatiemotor’ onbereikbaar voor sommige bevolkingsgroepen te worden, zeker nu de studiefinanciering is afgeschaft. “Al direct na die maatregel zagen we vorig jaar de doorstroming van het mbo naar het hbo met zo’n tien procent afnemen”, zegt Boomkamp. Het hbo, dat tegenwoordig drie keer zoveel studenten telt als in de jaren 60, wordt in Nederland juist gezien als hét podium voor maatschappelijke vooruitgang van brede volksgroepen.

Doorstroom gedaald
Maar sinds de ‘studiebeurs oude stijl’ vorig jaar werd afgeschaft is het aantal studenten dat doorstroomt van het mbo naar het hbo met tien procent gedaald. Hoewel op dat moment ook de aantrekkende arbeidsmarkt lonkte, is de vrees dat kinderen uit lagere sociale klassen en armere gezinnen vanwege de kosten niet aan een hbo-studie zijn begonnen.

Enschede FM sprak met Wim Boomkamp, bestuursvoorzitter Saxion Hogescholen. Beluister het fragment hier. 

Snel diploma halen
John van der Vegt, bestuursvoorzitter van het ROC van Twente, herkent zich in de waarschuwing van Boomkamp. “Nederland was groot in het laten doorstromen van leerlingen naar hogere niveaus, maar dat helaas is minder geworden. De sociale ongelijkheid wordt daardoor niet minder, zoals Wim Boomkamp ook zegt”, zegt “Het recente beleid is er vooral gericht om leerlingen snel een diploma te laten behalen, en niet om te kijken naar de kwaliteiten. Van een dubbeltje een kwartje worden is steeds moeilijker geworden.”

Norm
Van der Vegt pleit ervoor om de doorstroming naar het hbo, via het vmbo en het mbo, weer als ‘natuurlijk’ te gaan zien. “Dat is tegenwoordig niet zo. Je begint nu aan het hbo met een havo-diploma, dat is de norm. Terwijl het vroeger veel gebruikelijker was om via het vmbo te komen. Die weg moeten we weer gaan stimuleren.”

poll

Twee-onder-eenkapper voormalig stel in Den Ham onverkoopbaar, want geregistreerd als 'inwoning'

Twee-onder-eenkapper voormalig stel in Den Ham onverkoopbaar, want geregistreerd als 'inwoning'

  • Zoiets hoort een makelaar te weten (64%)
  • Sneu, maar het duo had zelf het bestemmingsplan op moeten vragen (7%)
  • Als het toen geen probleem was, waarom voor eventuele kopers dan nu wel? (29%)
229 stemmen