Volledig scherm
© Annina Romita

Audio | Bibliotheek krijgt 20 extra steunpunten in Enschede

ENSCHEDE - De bibliotheek blijft actief in de wijken. Er komen tussen de 15 en 20 steunpunten in leegstaande lokalen of verzorgingstehuizen.

Het plan om een flink aantal kleinschalige steunpunten van de bibliotheek in de wijken en buurten te vestigen, is een antwoord op de bezuinigingen op de huisvesting van de bibliotheek en het schrappen van de boekenbus. Wethouder Jeroen Hatenboer wil 15 tot 20 locaties in Enschede waar de bibliotheek haar diensten kan aanbieden. Hij had al overleg met schoolbesturen over het idee om leegstaande lokalen in scholen te gebruiken. „Die willen meewerken en zijn enthousiast”, aldus Hatenboer.

Enschede FM sprak met Catharina Broekman van Bibliotheek Enschede. Beluister het fragment hier.

Uitgangspunten
Uitgangspunten voor zo’n nieuw biebconcept is laagdrempeligheid, het kunnen halen en brengen van kennis en het beschikbaar stellen van boeken om leesvaardigheid en taalontwikkeling te stimuleren. In de visie van Hatenboer passen de uitgangspunten prima bij het plan. „Met minder geld lukt het om er op meerdere locaties te zijn waardoor je ook nog een een betere spreiding over de stad krijgt.”

Inrichting
Volgens Hatenboer is de inrichting en exploitatie van de nieuwe steunpunten relatief eenvoudig. Er kan worden gewerkt met vrijwilligers, de lokalen zijn goedkoop en de inrichting ook. De huidige dependances in de stad wil hij dan wel afstoten. „Tja die vestigingen moet je sluiten en je moet niet meer willen niet meer investeren in nieuwbouw.” Dat laatste lijkt gevoelig te liggen, omdat directeur Gerard Kocx van de bibliotheek druk doende is met de nieuwbouw van een biblitoheek in Enschede Zuid.

Pilots verzorgingshuizen
Behalve scholen zien ook verzorgingshuizen hun kans. Het is niet voor niets dat de wethouder na de vakantie met drie pilots wil beginnen. De Posten, AriënsZorgpalet en Bruggerbosch zijn kanshebbers om de proef in huis te halen.

Boekelo/Lonneker
In Boekelo en Lonneker wordt al gezocht naar een kleinschalige bibliotheekvoorziening, die gerund kan worden door vrijwilligers. Goede kandidaten in Lonneker zijn het dorpshuis of parochiehuis, in Boekelo gooien De Berke en huisartsenpraktijk De Windmolen hoge ogen.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM

poll

Twentenaren gewaarschuwd voor winterstorm: 'Haal wat los ligt naar binnen'

Twentenaren gewaarschuwd voor winterstorm: 'Haal wat los ligt naar binnen'

  • Wat een bangmakerij, het valt vast mee (52%)
  • Storm, bah! Ik blijf morgen thuis (15%)
  • Weer of geen weer, ik ga altijd op pad (33%)
669 stemmen