Volledig scherm
De grondsanering van het terrein van het nieuwe azc Eschmarkerveld aan de Gronausestraat © Annina Romita

Audio | Bouw azc in Enschede opnieuw tegen het licht

ENSCHEDE - Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) moet de bouw van het geplande asielzoekerscentrum in Enschede opnieuw tegen het licht houden. Dat heeft het ministerie van Veiligheid en Justitie, de toezichthouder van het COA, bepaald. De oorzaken: lagere instroom van asielzoekers en hoge verwachte bouwkosten.

Het COA heeft de gemeente Enschede - en alle andere gemeenten waar een groot azc gebouwd moet worden - daarvan dinsdag op de hoogte gebracht. Wethouder Jurgen van Houdt: “Het COA heeft nog tal van grote bouwprojecten gepland staan, maar omdat er minder vraag is naar opvangplekken wordt opnieuw gekeken of deze in de huidige vorm wel nodig zijn.” Volgens Van Houdt heeft het COA duidelijk aangegeven dat er vooralsnog sprake is van uitstel van het azc op het Eschmarkerveld, en niet van afstel.

TV Enschede FM sprak met wethouder Jurgen van Houdt over de nieuwe vertraging van het azc. Beluister dat fragment hieronder terug.

Beter op de centjes letten
Volgens woordvoerder Peter Sips van het COA is de opdracht van het ministerie gemakkelijk te verklaren: “Er is de afgelopen jaren razendsnel gebouwd en dat heeft veel gekost. Het ministerie wil nu beter op de centjes gaan letten, omdat de azc’s steeds duurder werden en de instroom de afgelopen tijd afnam.” De stijgende prijzen van asielzoekerscentra zouden komen door de toenemende vraag na de komst van grote aantallen asielzoekers in Europa.

Vertraging
Volgens het COA loopt de planning in Enschede hierdoor ongeveer twee maanden vertraging op. De opening van het azc op het Eschmarkerveld stond tot nu toe gepland voor het eerste kwartaal van 2017. Van Houdt verwacht dat het moeilijk wordt om dit nu nog te realiseren. “We verwachten begin september meer duidelijkheid te krijgen van het COA.” Daarna wordt een eventuele nieuwe bouwvergunning aangevraagd.

Toezichthouder
Volgens Peter Sips is er momenteel geen sprake van een afname van het aantal geplande opvangplekken. “We kijken hoe we slimmer en efficiënter kunnen werken.” Maar waarom heeft het COA een toezichthouder nodig die haar daarop wijst? “Onze afdeling huisvesting ontwikkelt de nieuwbouwplannen. Als je lang in die materie zit raak je gewend aan hoge prijzen. Dan is het goed dat er een toezichthouder is die de boel even wakker schudt.”

Begrip
Van Houdt vindt het jammer dat er nog steeds geen definitieve zekerheid is over de komst van het azc, maar begrijpt dat de plannen heroverwogen worden. “Goede opvang voor vluchtelingen is het eerste belang. Maar we hebben het ook over publiek geld. Daarom moet je kritisch naar uitgaven kijken.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM

poll

Boer Frans sluit 'zijn' Lutterzand af

Boer Frans sluit 'zijn' Lutterzand af

  • Goede zet, recreanten gaan niet respectvol om met de natuur (70%)
  • Tevreden wandelaars worden dupe van frustratie van Frans (19%)
  • Frans maakte zichzelf ook schuldig aan illegaal crossen (11%)
1431 stemmen