Volledig scherm
© Lars Smook

Audio | Buiten schijnt de zon, binnen brandt de kachel bij MST Enschede

ENSCHEDE - Medewerkers van het ziekenhuis in Enschede zetten ondanks de zomerhitte buiten de kachel aan. „Anders is het hier binnen te koud. Zelfs met dit weer.”

Terwijl buiten de hitterecords sneuvelden werden gisteren in het MST in Enschede een aantal straalkachels aangezet. Op de begane grond van het hospitaal was het op enkele plekken zo koud dat de verwarming nodig was om normaal te kunnen werken. „Bij mijn benen staat een klein kacheltje te branden”, zegt een receptioniste. „Zelfs met dit weer is het nodig. Toch gek, eigenlijk.”

Straalkacheltjes
Op meerdere poliklinieken staan straalkacheltjes onder de bureaus. Anders is het te koud om lekker te kunnen werken. Het tocht namelijk nogal. Even verderop is er ook in het bedrijfsrestaurant onvrede over de temperatuur. Want wie in de gang voor het restaurant een broodje eet zit er warmpjes bij, maar in het restaurant is het een stuk minder aangenaam. „Het is mij daar te koud”, zegt een verpleegkundige die met haar gevulde bordje naar buiten loopt.

Opwarmen
Er zijn zelfs medewerkers die het gebouw tijdens de middagpauze verlaten. „Even opwarmen in de zon”, zegt een vrouw tegen haar collega’s als ze kort na het middaguur bij de hoofdingang naar buiten loopt. Even later geeft ze toe elke dag een extra vest te dragen, omdat het op haar kantoor op de eerste verdieping anders te koud is.

Enschede FM sprak Lars Wormgoor, voorlichter MST. Beluister het fragment hier.

Projectteam
Volgens voorlichter Lars Wormgoor van het ziekenhuis is bekend dat er een aantal poliklinieken is waar geklaagd wordt over de kou. “Dat zijn de enige plekken waar kacheltjes staan, we weten ervan. De tocht op die plekken is een overblijfsel van de nieuwbouw. Er wordt aan gewerkt om het op te lossen.” Inmiddels is een projectteam opgericht dat de tocht onderzoekt, onder meer door met rook de luchtstromen op de poliklinieken te bekijken.

Extra dekens
Volgens het ziekenhuis hebben alleen medewerkers last van de kou. “Voor patiënten geldt het niet. Alle patiënten op verpleegafdelingen hebben een warmteplaat boven zich, die ingeschakeld kan worden als de patiënt het koud heeft.” Toch zijn er patiënten die extra dekens krijgen omdat de verwarming onvoldoende blijkt, bevestigen bronnen in het ziekenhuis.

poll

Westerstorm legt het leven lam in Twente en de Achterhoek

Westerstorm legt het leven lam in Twente en de Achterhoek

  • Ik heb me er niets van aangetrokken (14%)
  • Tijdens het hoogtepunt van de storm bleef ik binnen (19%)
  • Code rood was dit keer wel terecht (66%)
98 stemmen