Volledig scherm
© Thinkstock

Audio | De Twentse Zorgcentra: 79 ondersteunende personeelsleden weg

ENSCHEDE - Zorginstelling De Twentse Zorgcentra (TZC) neemt afscheid van 79 medewerkers, die ondersteunende diensten uitvoeren. Die functies worden volgens bestuurder Harry Finkenflügel geschrapt om het aantal mensen met een zorgtaak gelijk te kunnen houden. „We werkten niet efficiënt genoeg en dat kostte onze cliënten onnodig veel geld.”

Twee weken geleden sloot TZC de keuken op locatie De LosserHof, waar maaltijden werden bereid voor cliënten in heel Twente. Dat kostte 33 medewerkers hun baan. Finkenflügel: „Onze keuken produceerde te weinig maaltijden om efficiënt te kunnen werken. Daarom kostte het eten per cliënt te veel.” Inmiddels levert maaltijdproducent Huuskes uit Enschede maaltijden aan de zorginstelling. Ook koken bepaalde teams zelf.

Wasserij en linnendienst
Binnenkort sluit TZC ook de wasserij en linnendienst op locaties ’t Bouwhuis en De LosserHof. Hier werken momenteel nog 31 mensen. Deze dienst wordt gedeeltelijk uitbesteed aan wasserij CleanLease in Enschede. Ook gaan medewerkers en cliënten zelf wassen op hun woonlocaties.

Door het sluiten van de keuken en de wasserij verliezen ook dertien logistieke medewerkers en twee managers hun baan. Het totaal aantal ontslagen bij Twentse Zorgcentra komt hierdoor op 79. 

Zorgpersoneel blijft
Volgens Finkenflügel hoeft er door deze maatregelen geen zorgpersoneel te vertrekken. „Het lukt nu voor het derde jaar op rij om het aantal woonbegeleiders en begeleiders voor de dagbesteding op peil te houden. De zorg wordt bij ons dus niet minder, al voelen veel medewerkers wel een grotere werkdruk. En dat begrijp ik ook.”

Van de 79 arbeidskrachten hebben 21 een nieuwe baan of een financiële regeling getroffen. Voor de overige overbodige werknemers zoekt TZC naar eigen zeggen een passende oplossing. Volgens Finkenflügel zullen er desondanks medewerkers zijn die werkloos worden. Over een half jaar hoopt hij meer duidelijkheid te kunnen geven over het definitieve aantal medewerkers dat op straat staat.

TV Enschede FM sprak over de ontslagen met bestuurder Harry Finkeflügel. Beluister het fragment hieronder terug.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM

Poll

Rigtersbleek gooit roer om: roemruchte club kiest voor zaterdagvoetbal

Rigtersbleek gooit roer om: roemruchte club kiest voor zaterdagvoetbal

  • Wat zonde, een ouderwets potje voetbal zondag om 14.30 uur blijft het mooiste (27%)
  • Prima ontwikkeling: zaterdag als voetbaldag, zondag de familiedag (56%)
  • Dit wordt een rommeltje, tijd voor KNVB om in te grijpen (16%)
1153 stemmen