Volledig scherm
De vruchtbaarheidschip van nanotechnologie-wetenschapper Loes Segerink levert haar misschien wel de titel Wetenschapstalent 2016 op © Charel van Tendeloo

Audio | Drie jonge UT'ers in race voor titel Wetenschapstalent 2016

ENSCHEDE - Bas Borsje, Tatiana Filatova en Loes Segerink, wetenschappers aan de Universiteit Twente, maken kans door New Scientist uitgeroepen te worden tot Wetenschapstalent van het jaar. In totaal zijn er 25 jonge wetenschappers uit Nederland en Vlaanderen genomineerd door het populair-wetenschappelijke tijdschrift.

Borsje (1984) doet bij de vakgroep Water Engineering & Management onderzoek naar hoe "zachte"structuren als kwelders en mangrovebossen kunnen helpen land te beschermen tegen overstromingen. Filatova (1981) ontwikkelt computersimulaties die helpen bij het maken van de juiste beleidsbeslissingen om de gevolgen van klimaatverandering te verzachten.

De vruchtbaarheidschip waarmee mannen zelf de kwaliteit van hun sperma kunnen meten is de vinding die Loes Segerink (1984) de nominatie opleverde. 

Enschede FM sprak met Bas Borsje, een van de genomineerden. Beluister het fragment hier.
Meer bekendheid
New Scientist heeft de verkiezing in het leven geroepen om de talenten de kans te bieden hun onderzoek onder de aandacht te brengen van een groot publiek. Dat lijkt te lukken. De winnaar van 2015, scheikundige Maaike Kroon van de TU in Eindhoven, kreeg een aantal dagen na de bekendmaking het aanbod om een eigen onderzoeksgroep te starten bij het Petroleum Institute in Abu Dhabi. 

Live Voetbal

home logo Roda JC KerkradeRJC
EINDE
1-1
FC TwenteTWE
away logo

poll

Alweer een vliegtuig geland voor sloop op Twente Airport

Alweer een vliegtuig geland voor sloop op Twente Airport

  • Nou en? Waarom zoveel aandacht voor zo’n oud wrak? (14%)
  • Ik vind het zo gaaf dat zulke toestellen landen op ons vliegveld (50%)
  • Goed voor de werkgelegenheid, maar het doet me niks (36%)
3044 stemmen