Volledig scherm
Villa Welna, de eerste en laatste winnaar van de monumentenrpijs in 2013. © Frans Nikkels

Audio | Enschede blaast monumentenprijs nieuw leven in

ENSCHEDE - Door bezuinigingen en reorganisaties is het er de afgelopen jaren niet van gekomen, maar dit jaar reikt de gemeente weer een monumentenprijs uit. En dat zal voortaan eens in de twee jaar gebeuren, belooft wethouder Jeroen Hatenboer.

Op initiatief van Margriet Visser, van de partij Enschede Anders, werd een gemeentelijke monumentenprijs in het leven geroepen. Enschedeërs kunnen kandidaten voordragen. „Het hoeven niet per se gebouwen te zijn die voor de prijs in aanmerking komen”, laat projectmanager Matthijs Schaap weten. „Het kan ook een park of plein zijn, een monumentale boom of zelfs een persoon.”

Winnaar
De opzet is om vervolgens uit elk stadsdeel een inzending te nomineren voor de Monumentenprijs 2016 en daar de uiteindelijke winnaar uit te laten kiezen. De jury bestaat uit de mensen van de Adviescommissie Cultuurhistorie, aangevuld met iemand uit de monumentencommissie en de Historische Commissie Boekelo. Het thema is dit keer gelijk aan dat van de open monumentendagen, in het weekend van 10 en 11 september: Iconen en Symbolen

Kandidaten
Kandidaten kunnen voor 10 juli worden voorgedragen per e-mail: monumentenprijs@enschede.nl. Onder vermelding van naam inzender, naam en adres (voor zover mogelijk) van de kandidaat en een toelichting in maximaal 100 woorden. Wethouder Hatenboer reikt op zaterdag 10 september de monumentenprijs uit in het stadhuis. De winnaar ontvangt 2.500 euro een beeldje en een gevelplaatje.

TV Enschede FM sprak met Matthijs Schaap over de monumentenprijs. Beluister dat fragment hieronder terug.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM

poll

Boer Frans sluit 'zijn' Lutterzand af

Boer Frans sluit 'zijn' Lutterzand af

  • Goede zet, recreanten gaan niet respectvol om met de natuur (70%)
  • Tevreden wandelaars worden dupe van frustratie van Frans (17%)
  • Frans maakte zichzelf ook schuldig aan illegaal crossen (12%)
731 stemmen